Türkçe Eğitime 182 Ülkeden 'Rekor' Başvuru

ABDULLAH DOĞAN - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, yabancı öğrencilerin Türkiye'de eğitim almaları için her yıl 5 bin kişilik kontenjan ayırdıklarını belirterek, "Bu yıl tarihi bir rekor kırdık, 182 ülkeden başvuru aldık. Türkiye'de eğitim için 155 bin kayıt yapıldı" dedi.

Bülbül, AA muhabirine, YTB'nin 3 temel vizyonu olduğunu belirterek, yurt dışında yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerde etkin yurttaş olmalarına katkı sağladıklarını söyledi.

Bülbül, yurt dışında "güçlü diaspora" iddiasında olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"1950'li yıllarda göç eden vatandaşlarımız var. Artık 60'ıncı yılında hayatın her alanında katkı sağlasınlar. Bu anlamda yaptığımız pek çok çalışma var. Son 50 yılda çok yalnız bırakıldılar, sahipsiz kaldılar. YTB, bu insanlarımızı sahiplenen ve çok yönlü projelerle destek veren bir kuruluştur. Birinci görev alanımız budur. Bu yıl ilk kez onlara yönelik mali destek programları açıkladık.

Onların yapabilecekleri çalışmalara destek vermekteyiz. Dönem dönem çağrılara çıkmaktayız. Onların gündelik yaşamını çok yakından ilgilendiren konular var, bu alanlarda destekler veriyoruz."

- "Bu yıl tarihi rekor kırdık"

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'de okumak isteyen öğrencilere destek verdiklerini anlatan Bülbül, devlet burslarıyla eğitim almak isteyenlerin de YTB'ye başvurduğunu aktardı.

Bülbül, bu öğrencileri sınavla seçtiklerini ifade ederek, uluslararası öğrencileri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla üniversitelere yerleştirdikleri bilgisini paylaştı.

Türkiye'de eğitim almak isteyen öğrencilere yurt ve burs imkanı tanıdıklarına işaret eden Bülbül, "Her yıl 5 bin civarında kontenjanımız var. Bu yıl tarihi bir rekor kırdık, 182 ülkeden başvuru aldık. Türkiye'de eğitim için 155 bin kayıt yapıldı. Birkaç yıl önce, 'Türkçe eğitim dili olur mu? Türkiye'de okunur mu?' tartışmaları yapılırken, bugün insanlar akın akın Türkiye'de Türkçe ile geleceklerini arıyor. Bu, bizim için büyük gurur" değerlendirmesinde bulundu.

Bülbül, uluslararası öğrencilere birinci sınıfta Türkçe öğrettiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde uluslararası öğrenciler bulunduğunu dile getirdi.

- Türkiye, "eğitim üssü" oluyor

Bülbül, Konya'da da 84 ülkeden uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

"Bunlar ülkelerinin en başarılı öğrencileri, bu öğrencileri diğer ülkelerle rekabet halinde seçiyoruz" diyen Bülbül, şunları kaydetti:

"Vizyonu olan ülkeler, en zeki öğrenciyi getirip okutmaya çalışıyor. Bu zeki öğrencilerle, kendisiyle ilişkili ve gönül elçisi uluslararası öğrenci yetiştirmek istiyor. Biz de bu yarıştayız. Bu yıl bin 500 kadar, ülkelerinin en iyi okullarından ülke, bölge veya okul birincisi öğrenci geldi. Kolombiya'dan İspanya'ya, Almanya'dan Uzak Doğu ülkelerine 5 bin civarında yeni öğrenci, yükseköğrenim programlarına yerleşti. Türk vatandaşı öğrencilerimizin de bulundukları ülkelerde okumalarına destek veriyoruz. Şu anda 70 binden fazla uluslararası öğrenci var.

15 bini bizim koordinasyonumuz ile Türkiye'ye geldi. Türkiye, bu doğrultuda bir cazibe merkezi ve eğitim üssü haline geliyor."

Gelecek yıllarda sayının daha da artabileceğine değinen Bülbül, nitelikli öğrencilere ev sahipliği yaparak Türkiye'nin bilgi ve birikimini aktarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA