Endonezya'da Süren Orman Yangınları

Endonezya'da iki aydır söndürülemeyen orman yangınları ile ilgili açıklamada bulunan Endonezya Ulusal Afet Ajansı Kurumu Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, hava kirliliğinden dolayı 500 bin kişinin solunum yolu hastalıkları yaşadığı ve 10 kişinin öldüğünü belirtti.

Nugroho yaptığı açıklamada, ülkede ortaya çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarının halen sürdüğünü belirterek, "Bölgede hava kirliliği derecesi en üst seviyede. Yaklaşık 500 bin kişi solum yolları hastalıklarıyla mücadele ediyor. Şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.

Bölgede tahliye çalışmalarının hızlanacağını da belirten Nugroho, "Tahliyelere ilk önce çocuk ve bebeklerden başlayacağız. Tahliye çalışmaları için 6 savaş gemisi ve 2 feribot hazır durumda" dedi.

Öte yandan orman yangınlarından çıkan dumanların gökyüzünde 5 kilometreye kadar yukarı yükselmesi nedeniyle bugün 50 uçak seferinin iptal edildiği duyuruldu. Devlete ait Garuda Hava Yolları'nın, iki ayda iptal edilen uçak seferleri nedeniyle yaklaşık 8 milyon dolar zarar ettiği belirtildi.

- Dumanlar Filipinlere kadar ulaştı

Yangınlar nedeniyle çıkan dumandan Kalimantan ve Sumatra eyaletlerinin yanı sıra Malezya, Tayland ve Singapur da etkilenirken, hava kirliliği derecesi haftalardır en üst seviyede bulunuyor. Öte yandan Filipinli yetkililer de bugün yaptıkları açıklamada dumanların ülkelerine kadar ulaştığını duyurdu.

Endonezya, söndürülemeyen yangınlar nedeniyle, Singapur, Malezya, Japonya ve Rusya'dan yardım talebinde bulunmuş, Rusya'nın gönderdiği iki yangın söndürme jeti, bölgede yangın söndürme çalışmalarına katılmıştı.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının her yıl aynı döneme rastlamasının bir rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları makinelerle temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Endonezya polisi yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketlerinin çalışanlarının da bulunduğu 243 kişiyi gözaltına alırken, bunlardan 83'ü tutuklandı. Bu arada çıkan yangınlarda şu ana kadar Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA