Macaristan'da Kültürel İşbirliği Protokolü

BUDAPEŞTE - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ile Macaristan'ın Eger (Eğri) şehrindeki Eszterhazy Karoly Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Eszterhazy Karoly Üniversitesi'nde düzenlenen imza törenine, Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ve üniversitenin rektörü Kalman Liptai katıldı.

Liptai burada yaptığı konuşmada imzalanan protokolün üniversitenin bulunduğu Eger şehri için çok faydalı olacağını belirterek, "Macaristan ile Türkiye çok iyi ilişkilere sahip. Bu iyi ilişkileri eğitim alanında da geliştirmek için Budapeşte'de faaliyet gösteren ve programlarını ilgi ile takip ettiğimiz Yunus Emre Enstitüsü ile ortak çalışmalar yapma amacıyla irtibata geçtik. İmzaladığımız bu protokol ile Eger halkı, Türk kültürünü, dilini ve sanatını yakından tanıma imkanına kavuşacak" ifadelerini kullandı.

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Gül de Eger şehrinin Türklerin nezdinde özel bir yere sahip olduğunu belirterek, "Yunus Emre Enstitüsü olarak Macaristan'da Türk dilini, kültürünü, sanatını tanıtmaya, öğretmeye çalışıyoruz. Eszterhazy Karoly Üniversitesi ile imzaladığımız bu protokol Türkiye'nin bu bölgede de tanıtılmasına katkı vereceğine inanıyorum. Eğri şehrinde Osmanlı döneminden kalan birçok tarihi eser de mevcut. Bunların Macarlar tarafından bugüne kadar korunmuş olmaları gerçekten takdire şayan" diye konuştu.

Törenin ardından Eszterhazy Karoly Üniversitesi'nde "Osmanlı-Macar ilişkileri" isimli sergi de açıldı.

Kaynak: AA