Gine'deki Devlet Başkanı Seçimi

Uluslararası Af Örgütü: "Gine'de 11 Ekim'de düzenlenen devlet başkanı seçiminden önce ve sonra çıkan şiddet olaylarında 13 kişi öldü"

Uluslararası Af Örgütü, Gine'deki devlet başkanı seçiminde çıkan şiddet olaylarında 13 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Gine'de 11 Ekim'de düzenlenen devlet başkanı seçiminden önce ve sonra çıkan şiddet olaylarında 13 kişi öldü" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, seçim sürecinde başkent Konakri'de çıkan olaylarda güvenlik güçlerinin 2 kişiyi ateş ederek, 1 kişiyi de döverek öldürdüğü öne sürüldü.

Başkentte siyasi parti taraftarları arasında çıkan bir başka olayda 3 kişinin öldüğü ve en az 80 kişinin yaralandığı iddia edilen açıklamada, ülkenin farklı bölgelerindeki çatışmalarda ise 7 kişinin öldüğü değerlendirmesinde bulunuldu.

Örgütün geçen ay yayımladığı raporda, ülkede son 10 yılda seçim süreçlerinde patlak veren şiddet olaylarında 350'den fazla kişinin öldüğü belirtilmişti.

Gine'de 10 gün önce düzenlenen seçimde oyların yüzde 57,85'ini alan mevcut Devlet Başkanı Alpha Conde, rakibi Cellou Dalein Diallo'yu geride bırakmıştı.

Muhalefetten 7 aday, şeffaf bir ortamda düzenlenmediği ve usulsüzlükler yapıldığını öne sürdükleri seçimin iptal edilmesi istemişlerdi.
Kaynak: AA