Vali Çınar'dan Gençlere 'Tarıma Yönelin' Çağrısı

BİTLİS – Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Ahlat ilçesinde patates hasadına katılarak, "Bütün gençlerimize şunu tavsiye ediyorum. Tarıma yönelmek gerekir. İnsanlığın geleceği ve para kazanma açısından da önemli bir sektör olarak tarım ön plana çıkıyor. Herkesi bu alanda çalışmaya davet ediyorum" dedi.

Vali Çınar'dan Gençlere 'Tarıma Yönelin' Çağrısı
Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Ahlat ilçesine gelen Bitlis Valisi Ahmet Çınar, bir patates tarlasını ziyaret ederek hasat yapan işçilerle bir süre sohbet ederek hasat yaptı. Patates tarlasında bir süre incelemelerde bulunan Vali Çınar, konu hakkında yetkililerden teknik bilgiler aldı. Daha sonra konu ile ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Çınar, Ahlat bölgesinin çok bereketli ve geniş topraklara sahip olduğunu söyledi.

Vali Çınar, Ahlat’ta oldukça modern ve bilinçli bir hasat yapıldığını da vurgulayarak, "Bugün Ahlat’ta patates hasadının yapıldığı tarlalardan bir tanesine geldik. Köylülerimiz milletimizin efendisidir. Bunu M. Kemal Atatürk söylemiştir. Gerçekten insanlar tertemiz emekleriyle, alın terleriyle, helal kazançlarıyla burada üretim yapıyorlar, hasat yapıyorlar ve bütün insanlığın ihtiyacı olan gıdayı sofralarımıza gönderiyorlar. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Öncelikle burada emek veren köylü arkadaşlarımızı kutluyorum. Biz onlara insanlık olarak minnettarız. Ondan başka burada emeği geçen tarla sahibinden tarım müdürlüğüne kadar herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel ve modern bir şekilde hasat gerçekleştiriyorlar. Topraklarımız bereketli. Özellikle Ahlat bölgesi çok bereketli ve geniş toprakları olan bir yer. İnsanları da görüyoruz ki oldukça çalışkan ve bilinçli bir tarım yapıyorlar. Bu geleceğimiz açısından da, bütün yeniliklere açık olmaları yönünden ve araştırmacı olmalarından dolayı etkili bir tarım yapabilme kapasitesini hepimize gösteriyor. Ahlat bölgemizde 36 bin dönüm alanda patates üretimi yapılıyor. 144 bin tona ulaşmış bir rekolte var. Ama bu topraklar hakikaten çok verimli ve oldukça geniş. Bizde elimizden gelen desteği kendilerine veriyoruz. Devletimizde aynı şekilde elinden geldiği kadar teşvikleri vermektedir. Hem üretim alanlarımız hem üretim kapasitemiz hem de üretim tekniklerimiz sürekli gelişiyor, geliştiriliyor. Bundan çok mutluyuz. İnşallah bereketli bir yıl olur. Bundan sonra ki tüm yıllarda aynı şekilde bereketli bir yıl olur diye dua ediyorum. Tarım bütün insanlığındır. Bugünde bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Gelecekteki en çok ihtiyaç duyulan sektör oldu. Gelecekte insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu şey gıda olacak. Dolayısıyla burada istihdam anlamında teknikler gelişip, emek yoğun üretim azalıyor ama her şeye rağmen tarım istihdama açık bir alandır. Şu an 10 bine yakın insan sadece bu bölgede hasat için çalışıyor. Tarım yapan arkadaşlarımız çalıştıracak işçi bulamıyor. Artık insanımız iş seçmeye başlamış. Ama ben kesinlikle şunu öneriyorum. Toprağa temas gerekir. Hasat hem insanın huzurunu hem de toplumun huzurunu etkileyen bir şeydir. Mutlaka geçmişte insanımızı alan yanlış bir algı var. Sanki tarım alanı verimsiz bir alan ve tarım alanıyla uğraşmak para kazandırmıyor gibi bir algımız var. Bu yanlıştır. Bazı bölgelerimizde devletten 3 kuruş bir gelirim olsun şehirde yaşayayım diye düşünülüyor. Belki analar kızlarını düşünüyorlar, hanımlar kendilerini düşünüyorlar. Toz, toprakla uğraşmak yerine oturup dizimi seyredeyim ama kıt kanaat geçinirim diyor olabilirler. Bütün gençlerimize şunu tavsiye ediyorum. Tarıma yönelmek gerekir. İnsanlığın geleceği ve para kazanma açısından da önemli bir sektör olarak tarım ön plana çıkıyor. Herkesi bu alanda çalışmaya davet ediyorum "dedi.

Tarım alanlarını ziyaret eden Vali Çınar’a, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat İlçe Emniyet Müdür Vekili Erdem Yaban, Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bayram Baran, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin ve bazı kurum amirleri eşlik etti.
Kaynak: İHA