Terör Mağdurlarına Psikolojik Destek

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim elemanları, terör saldırılarından psikolojik olarak etkilenerek desteğe gereksinim duyan herkes için yardıma hazır olduklarını bildirdi.

ÇÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim elemanları yayınladıkları ortak deklarasyonda, Ankara’da 10 Ekim 2015 Cumartesi günü “Barış, Kardeşlik ve Demokrasi” için sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen toplantıda vatandaşlara yönelik insanlık dışı bir saldırı gerçekleştirildiği hatırlatılarak, "İnsanın insana yönelik kasıtlı olarak gerçekleştirdiği katliamların, yaşanabilecek travmatik yaşantılar içinde en ağır bireysel ve toplumsal hasar oluşturan olaylar olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. İnsanın insana uyguladığı katliamların ve savaşların etkileri insanlık tarihinde derin izler bırakmaktadır. Terör bağlantılı kitlesel ölüm olayları, olayı doğrudan yaşayanların yanı sıra, yaşamını kaybedenlerin ve yaralananların yakınlarında, olanlara tanıklık edenlerde, yardım çalışmalarına katılanlarda ve tüm toplumda kaygı, keder, öfke, çaresizlik, güvensizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha pek çok baş edilmesi zor duyguya neden olmaktadır" denildi.

Ülkenin yaşadığı bu travmanın etkilerinin onarılabilmesi, toplumsal işbirliği ve dayanışmanın sağlanmasıyla mümkün olabileceği vurgulanan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

"Psikoloji biliminin ışık tuttuğu bilimsel gerçekler, bu olayların faillerinin bulunarak gerekli cezayı almalarının, sorumluların ve ihmali olanların görevden uzaklaştırılmalarının toplumda yaşanan güvensizlik, çaresizlik duygularını azalttığı ve iyileşmeye katkıda bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, olayın ardından ölenler için gerçekleştirilen toplumsal ritüel, cenaze törenleri ve anma toplantıları, duyguların paylaşıldığı toplantılar bireysel ve toplumsal olarak yaşanılan yas sürecinin olumsuz etkilerini önlemede önemli role sahiptir. Bu nedenle, bu tür etkinliklerin doğal akışı içinde yapılabilmesi için yetkililerin kolaylaştırıcı bir tutum içinde olması önemli görülmektedir. Bu saldırı, doğrudan maruz kalanlar, yaşamını yitirenlerin yakınları, tanık olanlar ve yardım edenler için travmatik olay niteliği taşımaktadır. Böyle beklenmedik yaşanan bir travma sonrasında uyku sorunları, çabuk sinirlenme, olağan uyarılara aşırı tepki gösterme, bedensel şikayetler, suçluluk duyguları, olayın tekrar tekrar akla gelmesi gibi psikolojik tepkiler yaşanabilir."

Patlamadan etkilenen kişilerin tüm bu olası şikayetlerle başa çıkabilmesi için sosyal destek sistemlerinin harekete geçirilmesi, yaşananların paylaşılması, dayanışmanın sağlanmasının önemli olduğu vurgulanan deklarasyonda, "Bunun yanında gereksinim duyanların psikolojik destek almaları önerilmektedir. Bu konuda Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı öğretim elemanları ihtiyaç halinde yardıma hazır olduklarının bilinmesini istemektedirler. Başvurular için: 0322 3386733/2772-16 nolu telefon kullanılabilir" bilgisi verildi.

Kaynak: İHA