Meclis'te Muharrem İftarı

HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Meclis'te Muharrem iftarı verdi

TBMM - HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Meclis'te Muharrem iftarı verdi.

Öker, iftar öncesinde yaptığı konuşmada, "Bin yıldır bu topraklarda yaşayan Aleviler ve Kızılbaşlar olarak halen daha bugün adımızla özgür değiliz, inancımızla özgür değiliz, yolumuzla özgür değiliz" ifadesini kullandı.

Cemevlerinin halen hukuki çerçevede ibadethane olarak görülmediğini dile getiren Öker, "Tarih boyunca yas-ı matemimiz, Kerbela'dan günümüze insanlık uğruna bedel ödeyenleri anımsama olduğu gibi diğer taraftan da bir yasağa dikkati çekmek için buradayız" diye konuştu.

Öker, "Herkes inancını Ramazan ayında nasıl ki bu ülkede yerine getirebiliyorsa Aleviler de Süryaniler de Ezidiler de Hristiyanlar da veya bir kişiden oluşan bir inanç topluluğu da olsa onlar da aynı haklara sahip olmalı. O anlamda biz her alanda farklılıkları zenginlik olarak kabul eden, farklılıklara saygı duyan bir öğretinin mensupları olarak bunun bir ön açıcı olmasını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Hazreti Hüseyin'in, Kufe halkının davetine uyup gideceği sırada birisinin kendisine "Bu Kufe halkına güven olmaz. Onların dilleri 'Ali' söyler ama gözleri 'Muaviye' bakar" diyerek uyardığını anımsattı.

Önder, şunları kaydetti:

"Bu ülkenin barış, özgürlük, eşitlik macerasında biz dilleri 'Barış' diyen kim olursa olsun, bütün benliğimizle seferber olduk. Onlar bir adım geldilerse biz on adım gitmeye gayret ettik. Niyet okumayı tercih etmedik. Yüreğimizi elimize aldık, 'Barış, eşitlik, özgürlük' diyen herkesin davetine icabet ettik, gereğini yaptık. Fakat ne hikmetse ve ne acı ki her seferinde o diller ve o gözler diyalektiği karşımıza çıktı. Bir Muaviye zihniyeti, hayatın her alanını kuşattı, kuşatmaya da devam ediyor."

Geçmişte Aleviliğin, psikolojik harbin ürünü çirkin propagandaların ve söylemlerin konusu edildiğini savunan Önder, "Şimdi artık her türlü pervasızlığı ele alıp Aleviliği, bir inancı, siz küfür ve hakaret yerine kullanıyorsunuz. 13 yılda geldiğimiz nokta budur" iddiasında bulundu.

Yasın, üzülmeden ve dövünmeden daha kıymetli bir tarafının da hatırlamak olduğunu ifade eden Önder, "Gecenin en karanlık vakti sabaha en yakın zamanıdır. Bu dünya hiçbir zalime baki kalmadı. Bunlara da kalmayacak" dedi.

Konuşmaların ardından, Alevi dedesi tarafından okunan dua ile Muharrem iftarı açıldı.

İftara, çeşitli Alevi derneklerinden temsilciler ve HDP'liler katıldı.

Deyişler okunan iftar, dua ile son buldu.
Kaynak: AA