BM Genel Sekreteri Ban, Ürdün'de

Ürdün Kralı Abdullah, BM Genel Sekreteri Ban ile görüştü

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın,  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğü, Mescid-i Aksa'daki statükonun değiştirilmesine yönelik girişimler konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yayımlanan yazılı açıklamaya göre, Kral Abdullah, Filistin ve İsrail ziyaretlerinin ardından Ürdün'ün başkenti Amman'a gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geldi.

Açıklamada, "Kral Abdullah, Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif'teki statükoyu değiştirmeye yönelik herhangi bir girişim konusunda uyarıda bulundu" ifadesine yer verildi.

"Ülkesinin Kudüs'ün korunması konusundaki rolünü" vurgulayan Kral Abdullah'ın, bunun dini ve tarihi bir görev olduğunu, aynı zamanda Haşimi ailesinin İslami ve Hristiyan kutsallara yönelik vasiliğini dile getirdiği kaydedildi.

Kral Abdullah'ın ayrıca, "İki devletli çözüm doğrultusunda, kapsamlı ve adil bir barış, bölgede yaşanan krizlerin sonlanmasının temel yoludur. Bu da çözüme ulaşmak için tüm tarafların yoğun çaba sarf etmesini gerektiriyor" dediği belirtildi.

Yahudi yerleşimcilerin geçtiğimiz Ağustos ayında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklaması sonucu anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybetmiş, olaydan ailenin 4 yaşındaki çocukları sağ kurtulmuştu. Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle çatışmalar ciddi boyutlara ulaşmıştı.

İsrail'in bu ayın başından beri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 50'yi aştığı açıklanmıştı.
Kaynak: AA