Tayland'da Krala İhanete Gözaltı

Kraliyet ailesiyle bağları olduğunu söyleyerek suç işleyen 3 kişi gözaltına alındı

Tayland'da, kraliyet ailesiyle bağı olduğunu iddia ederek dolandırıcılık yapan 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Tayland merkezli insan hakları kuruluşu Ilaw'ın internet sitesinde yer alan polise ait belgede, Bangkok'daki askeri bir mahkemenin, Jirawong Watanathewasil, astrolog Suriyan Sujaritpolwong ve emniyet yetkilisi General Prakrom Warunprapa'ın krala ihanet suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Bu 3 kişinin kraliyet ailesine yakın olduklarını iddia ettikleri ve bu sahte yakınlıktan yararlandıkları kaydedilen belgede, General Warunprapa'nın ayrıca ruhsatsız silah sahibi olma ve belgede sahtecilik suçlamasıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Zanlılardan Sujaritpolwong'un sorgu sırasında suçunu itiraf ettiği ancak diğer 2 kişinin suçlamaları reddettiği açıklandı.

Tayland basınının, ismi açıklanmayan ve soruşturmada yer alan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, konuyla ilgili gözaltıların devam edeceği bildirildi.

Ülkede geçen yıl patlak veren yolsuzluk skandalında, eski prensesinin annesi ve babası, kraliyet ailesiyle ilişkilerini kullanarak bir kadının suçsuz yere yargılanması ve hapis cezası almasına yol açmaktan yargılandıkları davada 2,5 yıl hapse mahkum edilmişti. Eski prensesin amcası üst düzey emniyet yetkilisi General Pongpat Chayapan'ın da aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı.

Tayland yasalarına göre, kraliyet ailesine karşı suç işleyenler, 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

Seçilmiş hükümetin 2014 yılında askeri darbeyle devrilmesinden bu yana Tayland'da en az 54 kişi krala ihanet suçlamasıyla tutuklandı veya haklarında tutuklama kararı çıkarıldı.
Kaynak: AA