Gürcistan'dan Güney Osetya'ya Tepki

Gürcistan yönetimi, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın Devlet Başkanı Tibilov'un, ülkesinin Rusya ile birleşmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını "provokasyon" olarak değerlendirdi

Gürcistan yönetimi, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın Devlet Başkanı Leonid Tibilov'un, ülkesinin Rusya ile birleşmesi gerektiği yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gigi Gigiadze, Tibilov'un dün yaptığı, "Kardeş Rusya ile birleşip halkımız ve ülkemizin kaderini, güvenliğini yüzyıllar boyunca sağlamalıyız" açıklamasını, "provokasyon" olarak değerlendirdi.

Güney Osetya'nın Rusya ile birleşmesi için bölgede referandum düzenlenmesi girişimini kimsenin kabul etmeyeceğini vurgulayan Gigiadze, "İşgalci Rusya rejiminin yayınladığı yeni haber değil bu. Bu durum ancak Rusya'nın Gürcistan'a karşı olan tutarsız ve kışkırtıcı politikasının teyitidir" dedi.

Bu girişimi, Rusya'nın ilhak politikasının devamı olarak niteleyen Gigiadze, konuyla ilgili olarak uluslararası toplumu bilgilendireceklerini söyledi.

Gürcistan'ın AB Bakanı Davit Bakradze de girişime diplomatik yollarla cevap verileceğini belirterek, "Güney Osetya topraklarında gerçekleşmiş etnik Gürcülerin temizliği eylemleri ve bu bölgelerdeki diğer gelişmeler dikkate alındığında, orada düzenlenebilecek hiçbir etkinliğin, eylemin hukuki geçerliliği ve anlamı olmayacak" diye konuştu.

Devlet Bakanı Paata Zakareişvili ise Güney Osetya topraklarında ayrılıkçı hükümetler tarafından 1999 ve 2006 yıllarında düzenlenen benzer referandumların geçerli olmadığını hatırlatarak, gelecekte düzenlenecek bir referandumun da hukuki açıdan geçerli olamayacağını ifade etti.

Gürcistan ana muhalefet partisi Birlik Ulusal Hareketi milletvekili Sergo Ratiani ise hükümete dış politikanın değiştirilmesi ve Rusya'nın dost ülke olmadığının gösterilmesi çağrısı yaptı.

Gürcistan'ın Avrupalı Demokratları adlı muhalefet partisinin lideri Davit Pataraya da, Rusya'nın Gürcistan için "ikinci Kırım" hazırlıklarını yaptığını savunarak, parlamentonun buna karşı uygun kararlar alması gerektiğini kaydetti.

Güney Osetya Devlet Başkanı Leonid Tibilov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Osetya ve Abhazya konularındaki danışmanı Vladislav Surkov'la 19 Ekim'de Güney Osetya'da bir araya gelmişti. Tibilov, toplantının ardından Güney Osetya'nın Rusya'ya katılımına ilişkin referandum düzenleme fikrinin olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: AA