IKBY Başbakanı Barzani Tahran'da

Resmi temaslar için İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve  İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile bir araya geldi.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Tahran'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan görüşmede Barzani ile Cihangiri, Ortadoğu'daki son gelişmeleri ve Kürt bölgesi ile İran arasındaki ilişkileri ele aldı.

Cihangiri, İran'ın IKBY'nin kalkınması, ilerlemesi ve terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşta başarılı olması için sağladığı yardımlarının devam edeceğini belirterek, "Kürdistan siyasi tarafları arasındaki birlik korunmalıdır. Sorunlar, diyalog ve uzlaşı ile çözülmelidir. Irak hükümetiyle yaşanan anlaşmazlık da müzakere yoluyla halledilmelidir" ifadelerini kullandı.

Barzani de Kürt bölgesi ile İran arasındaki ilişkilerin "eski ve derin" olduğuna vurguda bulunarak, "Tahran, en zor günlerinde Kürdistan bölgesini DAEŞ teröristlerine karşı desteklemiştir. Terör saldırıları başladığında ilk yardım eden ülke İrandır. Bu yardımların devam etmesini temenni ediyoruz" görüşlerini dile getirdi.

Öte yandan Barzani, temasları çerçevesinde başkent Tahran'daki Milli Güvenlik Konseyi Binası'nda İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani ile bir araya geldi.

Şemhani de İran'ın terör örgütü DAEŞ'e karşı IKBY'ye sağladığı askeri yardımların devam edeceğini yineleyerek, "Kürdistan bölgesi ile İran arasındaki ilişkiler çok eskiye dayanıyor. O nedenle hiçbir zaman Kürdistan bölgesinde karışıklık ve kaos olmasını istemeyiz" dedi.

IKBY'deki siyasi partilerin önceliği DAEŞ'le savaşa vermesi gerektiğini bildiren Şemhani, "İran, bölgedeki gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Kürdistan'ın istikrarı da bizim için İran'ın istikrarıdır. Bunun için Kürt siyasi güçler arasındaki birlik korunmalıdır. Kürdistan, bölgedeki istikrarın sağlanması için aktif bir rol oynayabilir. Erbil, Irak hükümetiyle uyumlu bir şekilde birçok farklı sorunun üstesinden gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani de IKBY ile Irak hükümeti arasındaki petrol anlaşmazlığına değinerek, kısa bir gelecekte Bağdat'a yapacağı ziyarette Haydar el-İbadi ile sorunları çözmek için bir araya geleceklerini ve yeni bir anlaşmanın tüm Irak halkının çıkarına olması gerektiğini kaydetti.

Münih Güvenlik Konferansı Hazırlık Toplantısı'na katılmak üzere cumartesi günü Tahran'a ulaşan Barzani'nin, Şemhani ile görüşmesinden sonra Erbil'e döndüğü bildirildi.

Kaynak: AA