Kızılhaç Komitesi'nden İsrail'e Tepki

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail'in, "suç işledikleri iddiasıyla" askerler tarafından öldürülen Filistinlilerin ailelerinin evlerini yıkma kararına tepki gösterdi.

ICRC İsrail ve işgal edilmiş topraklar delegasyonu başkanı Jacques de Maio, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, "vatandaşlarını öldürdüğü iddiasıyla" askerler tarafından vurularak öldürülen Filistinlilerin ailelerin evlerini yıkma kararını "toplu cezalandırma" olarak nitelendirdi.

Maio, "Ailelerin evlerinin yıkılması ya da betonla kapatılması, uluslararası insan hakları kanunlarınca yasak olan toplu cezalandırmaya girer. Ailelerin cezalandırılamaz ya da yapmadıkları eylemlerden sorumlu tutulamaz" ifadelerini kullandı.

Kararının uygulamasının durdurulmasını talep eden Maio, evlerin yıkılması halinde, bölgede şiddet atmosferinin körükleneceğini belirtti.

Maio, İsrail'e karardan ve uyguladığı bu politikadan vazgeçme çağrısında bulundu.

İsrail, Kudüs ve Batı Şeria'da, İsraillileri öldürdüğü iddiasıyla askerler tarafından vurularak öldürülen Filistinlilerin evlerini yıkmıştı.

Son olarak Batı Şeria'da aynı gerekçeyle 7 Filistinlinin ailesinin evinin yıkılması yönünde karar almıştı.

Yahudi yerleşimciler, geçen ağustos ayı başlarında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış olay sebebiyle anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulmuştu. Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaşmıştı.

İsrail'in bu ayın başından beri Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 42'ye yükseldiği, olaylarda 7 de İsraillinin öldüğü açıklanmıştı.

Kaynak: AA