Irak'taki Gösteriler

Irak'da aralarında Başkent Bağdat'ın da yer aldığı 7 kentte gösteri yapan binlerce kişi hükümetin yapacağını açıkladığı reformları bir an önce gerçekleştirmesini istedi

Başkent Bağdat ve diğer 6 kentteki gösterilerde bir araya gelen çok sayıda Iraklı, ülkedeki yolsuzluklar, kamu hizmetlerindeki aksaklıklar ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin açıkladığı reformların gerçekleşmemesini protesto etti.

Bağdat'ın merkezindeki Et-Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce Iraklı, hükümete, reformların uygulanması için ülkenin içinde bulunduğu dönemin önceliklerinin ve zamansal sürecin belirleneceği bir metot oluşturma çağrısı yaptı.

AA muhabirine konuşan göstericilerden Yasir Casim, yaklaşık 2 aydır devam ettikleri çalışmalar sonucu taleplerinin bir kısmının karşılandığını ancak reformların en büyük kısmının halen uygulanmadığını kaydetti.

Casim, "İstediğimiz reformlar, 2003'ten bu yana Irak'ın kaynaklarını sömürenlerin ve Iraklıları öldürenlerin yargılanmasıyla alakalı. Şu ana kadar kamu malını çalanlara yönelik adil bir yargılama yapılmadı. Basit olaylarda tutuklama emirleri verilirken şu ana kadar siyasetçilerle alakalı dava açılmış değil" dedi.

Babil, Divaniye, Zikar, Basra, Maysan, Vasit  illerinde de binlerce kişi meydanlara çıkarak yargıda reform, yolsuzluk yapanların yargılanması, hizmetlerin iyileştirilmesi ve iş imkanlarının artırılması talebiyle gösteri düzenledi.

Irak'ın pek çok şehrinde aylardır ülkede reform yapılması için hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.
Kaynak: AA