Güvenli Gıda Tüyoları

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, günümüzde gıda işleme, üretim, dağıtım ve tüketim sürecinde meydana gelen köklü değişimler nedeniyle tüketicilerin dünyanın her bölgesinde tükettikleri gıda maddelerinin güvenliğinden emin olamadıklarını ve gıdalardan kaynaklanan sorunları dikkatle izlediklerini söyledi.

Güvenli Gıda Tüyoları
Gıda ürünleri sağlığı en kolay etkileyecek etmenlerin başında geliyor. Ürün kalitesine etki eden en önemli kriterlerden biri ve en vazgeçilmezi ise gıda güvenliği. İzin verilen seviyeler üzerinde gıdalarda bulunabilecek mikrobiyolojik tehlikeler, biyotoksinler, gıda katkıları gibi maddeler insan sağlığı için zararlı duruma gelebiliyor. Bilinçlenen tüketici kitlesi sayesinde gıda güvenliğinin son zamanlarda daha çok önem kazandığını anlatan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, besinleri sağlıklı bir şekilde tüketebilmemiz ve saklayabilmemiz için onları tüketirken son kullannma tarihinin mutlaka kontrol edilmesini önererek, açılmış, hava almış ürünleri son kullanma tarihleri dolmuş olmasa bile kesinlikle alınmaması gerektiğini söyledi.

Taze kırmızı etlerin +4 derecede 3 ila 5 gün saklanabilirken, tavuk ve hindi gibi etlerin ise 1-2 gün içerisinde mutlaka tüketilmesini öneren Akgül, etin kırmızı renginde bozulmalar, kokusunda ve lezzetinde farklılıklar olduğunun fark edilmesi durumunda tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Süt ve süt ürünlerini satın alırken pastorize edilmiş veya UHT işleminden geçmiş olmasına dikkat edilmesini vurgulayan Akgül, “Bu işlemler çiğ sütün hastalık yapan bakterilerden arındırılmasını sağlar. Açıkta satılan süt ve peynirler kesinlikle satın alınmamalıdır” dedi.

Akgül, “Yumurtayı buzdolabında ve yıkamadan muhafaza etmeye özen gösterin. Yumurtaları ancak tüketeceğiniz zaman yıkayın ve çatlak yumurtaları tüketmeyin” diyerek kırıldığında yumurtanın sarısı dağılıyorsa bunun yumurtanın bozulduğunu gösterdiğine işaret etti.

Dondurulmuş yiyecekleri çözdürürken mutfak tezgahında, normal oda koşullarında bekleterek çözdürülmemesi gerektiğini anlatan Gizem Akgül, “Yemek için kullanacağınız besinleri çözdürmeden doğrudan pişirme işlemine başlayabilir veya +4 derecede buzdolabında bekletebilir, temiz, akan suyun altına tutabilir, mikrodalga fırın ile çözdürme işleminizi en sağlıklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Akgül, dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiği konusunda uyardı.

Yemekleri pişirirken pişirme işlemine ara verilmemesi gerektiğini de anımsatan Akgül, pişirime ara verilmesi halinde besinlerde hastalık yapacak bakteri sayısında artış olabileceğini vurguladı. “Çoğu zehirlenme durumu, besinlerin pişirildikten sonra doğru şekilde saklanmamasından kaynaklanmaktadır” diyen Diyet Uzmanı Akgül, 2 saatten fazla uygun koşullarda saklanmayan yiyeceklerin tüketilmemesini, artan yiyeceklerin ise +4 derecenin altında olacak şekilde saklanmasını önerdi.

Açıkta satılan her ürünün satın alınmaması gerektiğinin altını çizen Akgül, kilo almamak için de etiketli hazır gıdaları mümkün olduğunca az tercih etmek gerektiğini belirtti.

Yiyeceklerin üzerlerindeki etiketleri okuma alışkanlığı edinilmesinin önemine dikkat çeken Akgül, “Yapılan araştırmalarda satın aldığı ürünlerin etiketlerini okuyan bireylerin kilo kontrollerini daha iyi sağladığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Yaşam şeklinde davranış değişikliği yapmanın ve sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmenin önemine dikkat çeken Dyt. Gizem Akgül, “Unutmayın, hiçbir besin yasak değildir. Sadece sağlıklı olmak için ne yiyip ne yemeyeceğinizi gönüllü olarak bizim tercih etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA