ABD'de TÜFE Eylülde Yüzde 0,2 Azaldı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 0,2 düşüşle beklentiler dahilinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre TÜFE, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,2 gerilerken, yıllık bazda değişim göstermedi. Bu sonuçla, düşüşünü 2. aya taşıyan TÜFE'ye ilişkin beklenti yüzde 0,2 azalış yönündeydi.

Eylülde beklentilere paralel gerçekleşen TÜFE'de petrol fiyatlarının yüzde 9 değer kaybetmesi ile gıda, barınma ve sağlık hizmetlerindeki azalışın diğer kalemlerdeki fiyat artışlarını bastırması etkili oldu.

Ayrıca, fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE, eylülde aylık bazda yüzde 0,2 artarak, yüzde 0,1 artış beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, yıllık bazda ise yüzde 1,9'a yükseldi.

Bu arada, ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerinde revizyona gidilmedi. Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 0,1 azalırken, çekirdek TÜFE ise aylık bazda yüzde 0,1 artmıştı.

Analistler, TÜFE'ye ilişkin verilerin, faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2 enflasyon hedefini zorlaştırdığına işaret ederken, bunda gerileyen enerji fiyatlarının önemli rol oynadığını ifade ediyor.

Bu arada, TÜFE'nin beklentileri karşılamasının ardından dolar değer kazandı. Avro/dolar paritesi verinin ardından 1,1443'den 1,1400'a gerilerken, dolar/TL 2,8820'den 2,8904'e çıktı.

Kaynak: AA