TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

"10 bin stajyer, 46 bin hukuk fakültesi öğrencisi var, 42 bini avukat olmak için müracaat edecek. 5 yıl içinde avukat nüfusu, net yüzde 50 artıyor. 5 yıl içinde Türkiye ekonomisinin toplam büyümesi yüzde 15. Avukat sayısı artışı yüzde 50. Hesabı yapın. Acil tedbir almak lazım"

Türkiye Barolar Birliği (TTB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "10 bin stajyer, 46 bin hukuk fakültesi öğrencisi var, 42 bini avukat olmak için müracaat edecek. 5 yıl içinde avukat nüfusu, net yüzde 50 artıyor. 5 yıl içinde Türkiye ekonomisinin toplam büyümesi yüzde 15. Avukat sayısı artışı yüzde 50. Hesabı yapın. Acil tedbir almak lazım" dedi.

Feyzioğlu, Adana Barosu Staj Eğitim Yılı'nın başlaması dolayısıyla bir otelde düzenlenen törende, Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle içlerinin yandığını ve kahrolduklarını söyledi.

Stajyer avukatlara burs vermek istediklerini belirten Feyzioğlu, ancak bu yıl 10 bin, seneye 14 bin, bir sonraki sene 20 bin olması beklenen stajyer avukatlara yönelik bunun mümkün olamayacağını vurguladı.

Feyzioğlu, dün bin 250, bir hafta önce ise bin avukatlık ruhsatı imzaladığını belirterek, "10 bin stajyer, 46 bin hukuk fakültesi öğrencisi var, 42 bini avukat olmak için müracaat edecek. 5 yıl içinde avukat nüfusu net yüzde 50 artıyor. 5 yıl içinde Türkiye ekonomisinin toplam büyümesi yüzde 15. Avukat sayısı artışı yüzde 50. Hesabı yapın. Acil tedbir almak lazım" diye konuştu.

Bu kapsamda "sınav istiyoruz" diye tek maddelik bir girişim hazırlamaları gerektiğini belirten Feyzioğlu, "Alacağız elimize pankartlarımızı 'sınav istiyoruz' diye. Ölüyoruz çünkü" dedi.

- Kredi borçlu avukatlar

Feyzioğlu, stajyerlik döneminde kredi kullanan ancak borcunu ödemeyen avukatlara icra takibi başlatılmasına dair spekülasyonlar olduğunu ifade ederek, bu durumun yıpratma amaçlı olduğunu savundu.

Avukatlardan alınan 6,5 liralık pul parasının yarısının sağlık ve sosyal yardım için ayrıldığını, kalan miktarın toplanarak her yıl talebe göre stajyerlere kredi verildiğini anlatan Feyzioğlu, kalan kısmın barolara gönderildiğini, acil ihtiyaç için saklandığını ve personel ücretlerini ödediklerini dile getirdi.

Stajyerlere kredi olarak kullanılan paranın kaynağının sadece avukatlardan alınan pul parasından aktarılan 3,25 lira ve kredi geri ödemeleri olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, kanunun bu kredinin 2 yıl ücretsiz üçüncü yıl 12 taksitle ödenmesini öngördüğünü, bunun tahsilatını da TBB yönetimleri ile baroların üzerine bir görev olarak yüklendiğini belirtti.

Borcunu düzenli ödeyenlere karşı haksızlık yapılmaması ve yeni krediler verilmesi için eskilerinin toplanması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"11 sene boyunca bir yönetim lütfedip kredi alacağını tahsile girmemiş. Hiçbir baro yönetimi 'Şu kredileri vermezseniz levhadan sizi sileriz' dememiş. Temmuz ayında kucağımızda bulduk. Adalet Bakanlığı, kapı gibi döşedi, 'bunları tahsile koymazsanız hepiniz hakkında ceza soruşturması açıp görevden alınmanızı sağlayacağız' diye. Ben borcunu ödemeyenin yüzünden hem sizin kredi almamanıza hem de tüm yönetim kurulunun yargılanmasına mı neden olayım? Bu, yaklaşan baro seçimlerinde en ucuz, en sığ, en adi, siyasi, belden aşağı saldırıdır."

Yönetim olarak bu parayı tahsil etme sorumlulukları olduğunu belirten Feyzioğlu, "11 milyon lira kredi alacağını bana kimse izah edemez" dedi.

Kredilerin geri ödenmesi için borçlulara SMS ve mektuplar gönderdiklerini ifade eden Feyzioğlu, "Her mektup ve SMS'te onlarca hakaret işittik. Bu hakaretlerin hepsini not aldık. Kitap olsa meslek rezil olur" diye konuştu.

Borçlular arasında "Cinsel sorunlarının işlerini etkilediğini ve bu nedenle staj kredisini ödeyemediğini" belirten biri de olduğunu anlatan Feyzioğlu, "13 yıl olmuş krediyi alalı. Utanıyorum bu cevaplardan, utanıyorum. Mesleğin itibarını dosta düşmana savunmak zorunda olan bir birlik başkanı olarak bunlardan utanıyorum" dedi.

Feyzioğlu, acil zaman aşımı nedeniyle icra takibini dışarıdan başlattıklarını, işler oturunca iki avukat alıp bu takibi Türkiye genelinde yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Törende, avukatlık ruhsatı alan 7 avukat yemin etti, stajyer avukatlar yaşadıkları sorunları konu edinen skeç sahneledi.

Törene, Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.
Kaynak: AA