TİM Başkanı Büyükekşi 2016-2018 Dönemi Ovp Programı Değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılında hedeflenen düzeyin üzerine çıkabilmek için tüm ihracat ailesi olarak var güçleriyle çalışacaklarını söyledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi. Büyükekşi; yazılı yaptığı değerlendirmesinde, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile tüm bölgesel ve jeopolitik gelişmeler dikkate alındığında ihracat hedeflerinin düşürülmesinin beklentileri dahilinde bulduklarını, 2016 hedeflenen düzeyin üzerine çıkabilmek için tüm ihracat ailesi olarak var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.



Bugün açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programa göre bu yılın tamamı için ihracat hedefi 143 milyar dolara, 2016 için ise 150 milyar dolara revize edildiğini kaydeden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, doların tüm dünyada değer kazanmasıyla ve Dünya mal ticaretinde düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam etmesi ile birlikte tüm dünya ticaretinin reel olarak yavaşladığı, dolar cinsinden ise gerilediği bir dönemde TİM olarak beklentilerinin 143 milyar dolar civarında ihracata ulaşacağı yönünde olduğunu söyledi.



En büyük ihracat pazarı olan AB pazarında euro/dolar paritesinde yaşanan önemli düşüş nedeniyle değer bazlı yaşanan kayıplara ek olarak yakın komşularda ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi çalkantılar sonrasında ihracatta önemli sıkıntılar yaşandığını bildiren Büyükekşi, "Suriye ve Irak’ta yaşanan gerilimler, Türkiye’nin Ortadoğu pazarına ulaşımını da engelleyerek tüm bölgeye ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ve Ukrayna pazarlarında siyasi gerginlik ve petrol fiyatlarının gerilemesi nedeniyle kayıplar var. Dolayısıyla ihracatçılarımızın dışında gelişen nedenlerden ötürü ihracatımız bu yıl istediğimiz performansı sergileyemedi" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen geleceğe dair pozitif bakışlarını koruduklarını söyleyerek, "Bu bağlamda ihracatımızı miktar bazında artırmaya odaklanıyoruz ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin eski ihracat temposunu yakalayacağına inanıyoruz. Zira Türkiye’nin ilk 9 ayda tarım ve sanayi sektörlerinde kilogram bazında ihracatını yüzde 1,6 arttırması, AB’nin tüm dünyadan ithalatı Euro bazında yılın ilk 7 ayında yüzde 3 artarken, Türkiye’nin AB’ye ihracatını yüzde 11 arttırarak AB’de pazar payı kazanması önümüzdeki döneme ait iyimserliğimizi arttırıyor" ifadelerini kullandı.

İhracatçıların 2016 yılında OVP’deki 150 milyar dolarlık ihracat hedefinin daha ötesinde bir performans sergileyeceğine inandığını belirten TİM Başkanı, "Bu hedeflere ulaşabilmek için, sanayinin ve ihracatın daha fazla desteklenmesi, sanayinin ve ihracatın katma değerinin arttırılması için Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya daha fazla destek verilmesinin her zamankinden daha fazla önem kazandığının da altını bir kere daha çizmek istiyoruz" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, 71 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bu farkındalığı her düzeyde artırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli görevler üstlenmeye ve katkı sağlamaya hazır olduklarının altını çizdi.
Kaynak: İHA