Ankara ve Suruç'ta aynı bilye kullanıldı

Katliamı iki erkek canlı bombanın gerçekleştirdiği kesinlik kazandı.

Ankara ve Suruç'ta aynı bilye kullanıldı
Ankara ve Suruç'ta aynı bilye kullanıldı
Bu iki teröristten birinin, 30-35 yaşlarında olduğu kaydedildi. Şanlıurfa Suruç'taki gibi Ankara saldırısında da 8 ve 9 mm'lik bilye kullanılması, iki eylemin bağlantılı olabileceği ihtimalini gündeme getirdi

Ankara Garı önündeki saldırıya ilişkin soruşturmada, canlı bombaların eşkalleri ve patlayıcıda kullanılan bilyeler ve hazırlanma şekline ilişkin önemli ipuçlarına ulaşıldı. SABAH, Ankara Garı önündeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturmada elde edilen bulgular ve bunlara ilişkin yapılan değerlendirmelere ulaştı. Soruşturma makamları öncelikle canlı bomba olduğu yönünde güçlü şüpheler bulunan iki kişinin eşkalini belirlemeye yönelik çalışmalara ağırlık verdi. Bu çalışmalar sırasında, bedenleri bel kısmından ikiye ayrılan iki ceset üzerinde yoğunlaşıldı. Bu nedenle bu iki cesedin otopsi incelemesi, Ankara Adli Tıp Kurumu ve Gazi Üniversitesi'ndeki avukatların da katıldığı genel otopsi incelemesinden ayrı gerçekleştirildi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden dün yapılan açıklamada, "Canlı bomba olduğu tespit edilen iki erkek teröriste ait cenazeler üzerinde kimlik tespit çalışmaları sürdürülmektedir" denildi.

Cesetlerden birinin 30-35 yaşlarında bir kişiye ait olduğu öğrenildi. Soruşturmada patlayıcıda kullanılan malzemeler ve güçlendirilme şekline ilişkin bulgulara da ulaşıldı. Hayatını kaybeden vatandaşların naaşları üzerinde yapılan incelemeden çıkan ilk bulgulara göre patlayıcılarda 8 ve 9 mm'lik, "domdom kurşunu" olarak tabir edilen ve av malzemesi satılan hemen hemen her yerde bulunabilen bilyeler ağırlıkla kullanıldı. Ölümlerin de bu bilyelerin saplanması sonucu gerçekleştiği gözlendi. Patlayıcıda, daha uzun mesafeye gidebilen 3 ve 4 mm'lik daha küçük çaptaki bilyelerin de kullanıldığına dikkat çekildi.

Patlayıcıda bu bilyelerin de kullanılarak patlayan canlı bombanın hemen çevresindekinden farklı bir başka ölüm halkasının da oluşturulmaya çalışıldığı değerlendiriliyor. Soruşturma makamlarından alınan bilgilere göre, Ankara'daki bomba düzeneklerinin Suruç'taki düzenekle benzerliğini gösteren ilk tespit, patlayıcıda kullanılan bilyelere yönelik oldu. Katliamda kullanılan 8 ve 9 mm'lik bilyelerle Suruç'ta patlatılan bombada kullanılan bilyelerin çap olarak da aynı olması dikkat çekti.

KARDEŞİ DE CANLI BOMBA ÇIKTI

Şanlıurfa Suruç'ta 20 Temmuz'da 32 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün kullandığı bomba düzeneğinin aynısı, Ankara'da da bulundu. Alagöz ile birlikte Suriye'deki DAEŞ kamplarında bomba eğitimi alan ağabeyi Yunus Emre Alagöz ile bir arkadaşının, canlı bomba eylemini gerçekleştiren kişiler olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Alagöz kardeşlerin örgüt tarafından Türkiye'ye gönderilen 10 kişilik eylem grubunda yer aldığı belirlendi.