Kerry, Netanyahu Ve Abbas İle Telefonda Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, gerek söz gerekse eylem ile Kudüs'teki mevcut statükonun korunmasının ve tansiyonu yükseltecek kışkırtıcı söylemlerden kaçınılmasının önemine işaret etti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda ayrı ayrı görüşerek, son günlerde Filistin'deki şiddet olaylarına ilişkin kaygılarını dile getirerek, statükonun korunmasının önemine işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Kerry, bu tür şiddet olaylarını güçlü bir şekilde kınamanın ve gerilimi düşürme yolunda çaba göstermenin önemine vurgu yaptı. Kerry, gerek söz gerekse eylem ile Kudüs'teki mevcut statükonun korunmasının ve tansiyonu yükseltecek kışkırtıcı söylemlerden kaçınılmasının önemine işaret etti" denildi.

Açıklamada ayrıca, Kudüs'teki gelişmeleri yakından takip edeceğini dile getiren Kerry'nin, ABD'nin bölgede sükunetin sağlanması yolundaki çabaları devam ettireceğini de taraflara ilettiği ifade edildi.

İsrail'in, Yahudilerin dini günleri nedeniyle Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle eylül ayından bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. İsrail polisi, geçtiğimiz haftadan beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.
Kaynak: AA