IKBY'de Protesto

Irak'ın Süleymaniye kentinde başkanlık krizi ve ekonomik buhranı protesto gösterileri yeniden başladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye'de eylemciler, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) il binasına saldırmak istedi. Polis, biber gazı kullanarak göstericileri püskürttü. Kentteki gerginlik sürüyor.

Süleymaniye'nin Seyidsadık ilçesinde ise KDP binasına girmeye çalışan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 3'ü polis, 10 kişi yaralandı. Güvenlik güçleri, havaya ateş açarak grubu dağıtmaya çalıştı. Cadde ve sokaklara dağılan göstericiler, kaldırım taşlarıyla polise saldırdı ve yolu trafiğe kapattı. Göstericilerin yaktığı araba lastiklerinden dumanlar yükseldiği görüldü.

Seyidsadık Kaymakamı Diyar Refik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polis ve Peşmerge sayısı az olduğu için olayları kontrol altına almakta zorlandıklarını belirterek, "Bu nedenle takviye talebinde bulunduk. Takviye güç gelince olayları kontrol edebileceğiz" dedi.

Bu arada dün 3 kişinin hayatını kaybettiği Süleymaniye'nin Kaladize ilçesine giriş-çıkışlar kapatıldı. KYB Peşmergelerinin konrolündeki güvenlik noktalarından basın mensuplarının da ilçeye girişine izin verilmedi. İlçedeki KDP binası muhtemel saldırılara karşı güvenlik çemberine alındı.

Öte yandan Süleymaniye'ye bağlı Ranya ilçesinde de gösteriler başladı. Polis, KDP ilçe binasına girmek isteyen eylemcileri, tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı.

KDP kontrolündeki Erbil ve Duhok'ta ise durumun sakin olduğu görüldü. Erbil'deki Goran Hareketi binası polis korumasına alındı. Erbil ve Duhok Valilikleri, vatandaşlara sükunet ve provokasyona gelmemeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: AA