'Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni'

İSTANBUL - Türkiye Yazarlar Birliği'nce (TYB) ilki 1992'de Bursa'da yapılan "Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni", Tataristan'ın başkenti Kazan'da başladı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kazan Kerim Tincurin Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen açılışa katılan TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye'nin bütün Türki halkların birinci vatanı değilse de, ikinci vatanı olduğunu vurguladı.

Doğan, Türk dünyasının bütün renkleri, sesleri, tatları, kokuları, hüzünleri heyecanları ve ümitlerinin birkaç günlük şiir şöleni vesilesiyle bir araya geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu şölenler bizim için hafıza tazelemesi. Geçmişten bugüne getirebildiğimiz güçlü edebiyat mirasımızı geleceğe taşımanın zeminlerinden biri, hatta rakipsiz birincisi şiir şölenlerimiz. Her şölenin uyandırdığı heyecan, sonlara doğru bir sonraki şölenin heyecanını selamlıyor."

TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç da şiirle buluştuklarına dikkati çekerek, "Böylesi bir buluşma için şiirden güzel bir bahane olamazdı. 23 yıl önce, şölenimizin başlaması önemliydi ama devam etmesi de çok önemli. Bunun sağlanmasında en büyük katkı şairlerimizindir" ifadelerini kullandı.

Açılışta ayrıca Türkiye'nin Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, Altay Cumhuriyeti Parlamento Başkanı İvan Belekov,Tataristanlı şair ve Cumhuriyet Devlet Konseyi Milletvekili Razil Valkev, Tataristan Kültür Bakan Yardımcısı Güzel Niğmatullina, Kazan Federal Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Müdürü Radif Zamaletdinov ve Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı Rafis Kurbanov da birer konuşma yaptı.

Şölen kapsamında, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına Bekir Soysal tarafından hazırlanan büyük ödüller verilecek.

Etkinliğe, Türkiye'nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzden fazla şair katılıyor. Etkinlik 4 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA