HDP'li Aslan Açıklaması

"Tüm ana diller Türkiye'nin her kurum ve kuruluşunda, ülkenin her karışında serbest olmalı, yasal güvenceye kavuşturulmalıdır"

HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, "Tüm ana diller Türkiye'nin her kurum ve kuruluşunda, ülkenin her karışında serbest olmalı, yasal güvenceye kavuşturulmalıdır" dedi.

Aslan, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ile düzenlediği basın toplantısında, dün TBMM Başkanlığı'na Arapça soru önergesi sunduğunu ancak ilgili birim tarafından önergenin işleme alınmadığını belirtti.

Bugün, soru önergesini Türkçe metniyle beraber yeniden vereceğini anlatan Aslan, "Başta TBMM olmak üzere tüm ana diller Türkiye'nin her kurum ve kuruluşunda, ülkenin her karışında serbest olmalı, resmi olarak yasal güvenceye kavuşturulmalıdır" diye konuştu.

Aslan, şunları kaydetti:

"Türkiye'de konuşulan saygıya değer diğer bütün diller gibi güzel Arapçamızı da korumak, konuşmak, yaşatmak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak bizler için büyük bir onur, gurur ve şereftir. Bir dilin yaşatılması ve korunması için duyarlı olup çaba sarfetmek aynı zamanda 'ben insanım' diyen herkes için ahlaki, vicdani ve insani bir görev ve sorumluluktur."

"Yüce ve Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ve son peygamber Hz. Muhammed'in dili olan Arapçayı AKP'nin neden kabul etmediğini anlayabilmiş değiliz" ifadelerini kullanan Aslan şu görüşlerini paylaştı:

"AKP'nin Arapça önergemize olan tavrı, Türkiye ve dünya Araplarına, diğer halklara ve dillere nasıl baktığının somut bir delilidir. Bu konuda yetkililerden de bir an önce Arap yurttaşlarımıza ve Türkiye kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekliyoruz."
Kaynak: AA