Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dün Birleşmiş Milletler'de (BM) Filistin bayrağının göndere çekilmesi nedeniyle şahsı ve Türk milleti adına Filistin halkını kutladı. Görmez, bayrağın Filistin'in bütün topraklarında yeniden göndere çekilmesini ve bir daha asla yerinden indirilmemesini temennni etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Dr. Fead Mustafa'yı makamında kabul etti. Görmez, Mustafa'ya Türkiye'deki yeni görevinden ötürü başarılar dileyerek, "Kendi ülkesine, Türkiye'ye hoşgeldiniz" dedi.

Filistin bayrağının BM'de göndere çekilmesini de değerlendiren Görmez, "Dün bütün müminlerin gözünü yaşartan Birleşmiş Milletler'de Filistin bayrağının göndere çekilmesinden dolayı hem şahsım hem milletimiz adına Filistin halkını kutluyorum. Dün o sahneyi izlerken, Sayın Başbakan'ın Sayın Mahmud Abbas ile birlikte oluşunu çok anlamlı gördüğümü ifade etmek isterim. İnşallah o bayrak kadim Filistin'in bütün topraklarında yeniden göndere çekilir ve bir daha asla yerinden indirilmez diye umut ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları hatırlatan Görmez, bunun asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Son saldırılarda kadınlara yönelik şiddete dikkati çeken Görmez şunları belirtti:

"Son Mescid-i Aksa tecavüzlerinde kadınlara yönelik saldırılar gerçekten son derece yaralayıcı, bütün Müslümanları, bütün özgürlüklük taraftarlarını aşağılayıcı bir tavır olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Dünyanın herhangi bir tarafında bir kadına yönelik bir şiddet söz konusu olduğunda harekete geçen bilhassa kadın hakları savunucularının bu noktada dikkatlerini çekmek isterim."

- "Yedinci Kudüs Konferansı" İstanbul'da

Görmez, Filistin'e gerçekleştirdiği ziyarette Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüğünü hatırlatarak, "Kendisi Kudüs konferanslarının yedincisini bizlerle birlikte İstanbul'da yapmak istediklerini söylediler. İnşallah 2016 yılında 'Yedinci Kudüs Konferansı' Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kudüs'ün Evkaf Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği bir organizasyon ile İstanbul'da gerçekleşecektir" dedi.

Görmez, ilk kez  1920'li yıllarda yapılan Kudüs Konferansı'nda alınan kararlardan birinin "Mescid-i Aksa çevresinde Kanuni Sultan Süleyman'dan kalma bütün medreseleri yeniden faaliyete geçirerek bir Aksa Üniversitesi'nin kurulması" olduğunu dile getirdi. Görmez, Aksa Üniversitesi'nin Mescid-i Aksa ile bütünleşerek faaliyete geçmesini çok önemli gördüğünü belirtti.

Mescid-i Aksa'ya doğrudan yapılan tecavüzlerin bir mümin, bir insan olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Görmez, şöyle dedi:

"Bu aslında bir şerrin ve kötülüğün artık zeval noktasını gösteriyor. Önce Filistin topraklarının haksız işgali, sonra yüz binlerce insanın vatanından koparılması, sonra yüz binlerce insanın öldürülmesi, daha sonra Kudüs şehrinin Berlin Duvarı'na benzer duvarlarla örülerek ikiye taksim edilmesi, bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de doğrudan Mescid-i Aksa'ya tecavüz edilmesi, kapılarının pencerelerinin kırılarak, sis ve ses bombalarıyla içine girilmesi, kirli postallarıyla Mescid-i Aksa'nın harem-i ismetine tecavüz edilmesi, bu artık taşınılabilecek bir nokta değildir."

- "Ziyaretiniz, Filistinlilerin kalbinde kalıcı eser bıraktı"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Dr. Fead Mustafa da BM'de ülkesinin bayrağının göndere çekilmesi sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mahmud Abbas'ın yanında yer almasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi. Mustafa, Abbas'ı ilk kutlayan kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu da vurguladı.

Görmez'in Filistin ziyaretini hatırlatan Mustafa, "Ziyaretiniz, Filistinlilerin aklında ve kalbinde kalıcı bir eser yaratmıştır" ifadelerine yer verdi.

Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıların insanları kışkırttığını söyleyen Mustafa, "Biz uluslararası platformlarda Türkiye'nin bu konuyla ilgili açıklamalarını izledik. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ve sizin açıklamalarınız bizi gerçekten mutlu etti" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA