Almanya'nın Hamburg Kentinde Sığınmacılar Sefalet İçinde

Sığınmacılar kışı soğuk çadırlarda geçirmek zorunda kalabilir

Almanya'nın Hamburg kentinde sığınmacılar ağır şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında kent halkının mültecilere yönelik insani yaklaşımlarından ötürü övgüyle bahsettiği Hamburg’da bazı mülteciler kötü yaşam şartları nedeniyle açlık grevine girdiler. Haftalarca fuar alanında yaşayan ve havalar soğumaya başlayınca Bergedorf semtinde terk edilmiş bir binaya yerleştirilen sığınmacılar sefalet içinde bulunuyor.

Binadaki aşırı rutubet nedeniyle bazı sığınmacılar sokaklara yatak sererek açlık grevine başladı. Sefaletin sokağa taşması ve yaşanan dramın kamuoyuna yansıması üzerine yetkililer binayı elden geçirirken bazı sığınmacılar geri dönmeye ikna edildi.  Daha sağlıklı bir yere yerleştirilmeyi bekleyen bir grup genç ise açlık grevini sürdürüyor.

Bir haftadır açlık grevinde olan mültecilerden Ferhad B. (25) "Daha insanca yaşam koşulları için Avrupa’ya geldik ama şartlarımız giderek kötüleşiyor. Bizi başka bir kampa yerleştirmeyeceklerse açlıktan ölmeye razıyız" şeklinde konuştu.

Açlık grevinde olan İsmail Y. ve Abdurrahman A. da "800’den fazla insanı soğuk ve rutubetli binaya yerleştirdiler. Almanca bilmediğimiz için kimseye derdimizi anlatamıyoruz. Tercüman da olmadığı için sorunlarımızı sokağa taşımak zorunda kaldık" dediler.  Yaklaşık 2 aydır Hamburg’da bulunan sığınmacı belgeli gençler  “Ne başımızı sokacak bir yerimiz, ne de cebimizde beş kuruşumuz var” sözleriyle şikayetlerini dile getirdiler.

- Soğuk ve kalabalık çadırlarda kalıyorlar

Yaklaşık 800 mültecinin yaşadığı Jenfeld semtindeki sığınmacı kampında da manzara pek farklı değil. Kaloriferlerin çalışmadığı, sıcak suyun akmadığı, hijyenin sağlanmadığı kampta salgın hastalıklara rastlanıyor. İki ay önce neredeyse tüm sığınmacıların uyuz tedavisi gördüğü kampta yaklaşan kış nedeniyle endişe yaşanıyor.  Gönüllü çalışanlar kalorifer sistemindeki sorununun çözülmesi için en az 2 hafta gerektiğini söylüyor.

7 metrekarelik çadırlarında soğuktan uyuyamadıklarını söyleyen 3 çocuklu Iraklı Abbas ailesi "en azından şiddetten kaçtık ve aç değiliz" diyerek kendilerini teselli ediyor.

Suriyeli Halid B. (35) "5 çocuğumuzla birlikte battaniyenin altında ısınmaya çalışıyoruz. Çocuklar soğuktan uyuyamayınca biz de sabaha kadar oturmak zorunda kalıyoruz. Türkiye’de çalışma iznimiz olmadığı için buralara geldik ama perişan haldeyiz" dedi.

Küçük bir çadırda 21 kişi kaldıklarını söyleyen Suriyeli Muhammed Y. (18) ise, “Yaklaşık 2 ay önce buraya geldim ama hala belgelerim yok. Çok dar bir alanda adeta hapis hayatı yaşıyoruz. Geceleri soğuktan ve kalabalıktan dolayı uyuyamıyoruz” şeklinde konuştu.

Belgelerini alarak okula gitmek ve Almanca öğrenmek istediğini söyleyen Muhammed "Türkiye’de istediğimiz yere gidiyorduk, kimse bize bir şey sormuyordu. Burada burnumuzu dışarı çıkarsak polis belge soruyor. Bize yardım edecek insan bulamıyoruz" dedi.

Kaynak: AA