İzmir'de 'Palyatif Bakım' İşbirliği

İzmir'de palyatif bakım gereksinimi olan hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla kurumlar arasında bakım hizmetleri işbirliği protokolü imzalandı.

Vali Mustafa Toprak, İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen törende, insan ömrünün uzaması sonucunda kronik vakalar ve kanser gibi hastalıkların görülme sıklığının da arttığını ve hastalıkların tedavisi yönünde çaba gösterildiğini söyledi.

Hastaların yaşam standardını yükseltmek için disiplinler arası bakış açısı gerektiğini ifade eden Toprak, "Yaşamı tehdit altında olan hastanın fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması yoluyla acının hafifletilmesine yönelik uygulamalar bütünü olan palyatif bakım hizmetlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmak asıl hedef olmaktadır" diye konuştu.

Toprak, İzmir'de kurumlar arasında yapılan bu işbirliğinin ülke çapında uygulanabilir bir modele dönüştürülebilecek niteliği olduğunu vurgulayarak, "Bu, sonuç ve memnuniyet odaklı bir işbirliği olacaktır" dedi.

İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz da amaçlarının İzmir'de palyatif bakım gereksinimi olan hastaların yaşam kalitelerini artırmak, semptom yönetimi, palyatif bakım örgütlenmesinin geliştirilmesi, eğitim, araştırma ve proje ve eğitim tesisleri konusunda işbirliği sağlamak olduğunu söyledi.

Palyatif bakım hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla 112 komuta merkezi benzerinde "Palyatİzmir" adıyla bir merkez kurduklarını aktaran Türkyılmaz, "bakıma ihtiyacı olanların yazılı, telefon veya internet ile yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla merkeze başvurabileceğini, başvuruyu değerlendiren sağlık ekiplerinin hastanın evde sağlık hizmetine ya da palyatif bakım ihtiyaç duyup duymadığını belirleyeceğini" dile getirdi.
Konuşmaların ardından ile Ege, Dokuz Eylül ve Katip Çelebi üniversiteleri ile İl Müftülüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, İzmir Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği ve İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Kaynak: AA