Chp'li Moroğlu'ndan Enflasyon Eleştirisi!

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yıllık enflasyon yüzde 8.54 olarak açıklanırken, çarşı ve pazarda bir yıllık fiyat artışının yüzde 20’yi geçtiğini söyledi.

Chp'li Moroğlu'ndan Enflasyon Eleştirisi!

Moroğlu, “TÜİK yetkililerine sesleniyorum; masa başında enflasyon ölçülmez, biraz çarşı- pazar dolaşın, fiyatların ne halde geldiğini görün, vatandaş pazardan bir kilo patatesle dönüyor, haberiniz yok” dedi
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, tenis raketini, pinpon topunu, kamp çadırını baz alarak halkın nadiren tükettiği ürünlerle enflasyon ölçen TÜİK’in Türk halkını yanılttığını söyledi.

Moroğlu, “TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yıllık enflasyon yüzde 8.54 olarak açıklanırken, çarşı ve pazarda bir yıllık fiyat artışı yüzde 20’yi geçti, TÜİK’in bundan haberi var mı” dedi.

Görevlerden fırsat buldukça pazar alışverişini kendisinin yaptığını belirten CHP İzmir Milletvekili Moroğlu, ucuz bir kent olarak bilinen İzmir’in bile pahalılıkta ön sıralarda yer aldığını belirterek şöyle dedi:
“İzmir’de enflasyon rakamları Türkiye verilerinin üzerine çıktı. Türkiye genelinde 8.54 olurken, İzmir'de 12 ayın ortalaması 9.55 oldu. Dondurucu soğuklarla birlikte aracılar fırsatı iyi değerlendirince İzmir’de yaş sebze ve meyvenin fiyatı ise katlandı. Tabii TÜİK enflasyonu hesaplarken günlük yaşama çok etkisi olmayan kargo gönderme ücretini, uzman doktor muayene ücretini, mücevheri, kadın kazağını, pinpon topunu baz alıyor. Oysa hayatın gerçekleri öyle değil. Masa başında oturmak yerine çarşıda pazarda bir dolaşsanız orada enflasyon rakamları TÜİK rakamları gibi iyimser değil. Geçen yıl ile bu yılın fiyat karşılaştırmasını bir yana bıraksak, sadece son bir ay içinde pazarda ıspanağın kilogramı 1.5 liradan 3 liraya, pırasa ve brokolinin kilogramı 1 liradan 2 liraya yükseldi. Kilogramı 75 kuruş olan mandalina 2 liraya çıktı.”
YÜZDE 5 ZAMMI ÇOK GÖRDÜLER
Yalnızca gıda ürünleri baz alınarak, marketlerin indirim kampanyalarını hariç tutularak yapılan gerçekçi çarşı- pazar araştırmasına göre yıllık enflasyonun yüzde 20’ye yaklaştığını belirten CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu şunları ekledi:
“AKP’nin emekliye, memura yüzde 5 zammı bile çok gördüğü, asgari ücretlinin henüz net 1000 lira ücret alamadığı bir ülkede, halkın günlük zorunlu yaşam gereksinimi olan gıda fiyatlarında artış TÜİK’in yanıltıcı hesaplarına hiç uymuyor. İşçi, köylü, emekli, memur perişan. İşçi memur aldığı maaşla, köylü sattığı üründen eline kalan birkaç kuruş gelirle gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Fiyatlar iyice düşsün diye pazara günün geç saatinde giden vatandaş, evine bir kilo patates bir kilo soğanla dönüyor. Son 10 yıl halkın büyük kesiminin yaşamını zorlukla sürdürebildiği, karnını zor doyurabildiği bir dönem olarak tarihe geçecek. CHP iktidarında biz öncelikle dar gelirli halkımızın alım gücünü artırarak insanca yaşamalarını sağlayacak bütün önlemleri alacağız. Haziran ayında bu iktidarı sandık başında, tarihin derinliklerine gönderdiğimiz vakit, hem işçimiz, hem memurumuz, hem emeklimiz için aydınlık, ferah günler başlayacak.”
Kaynak: İHA