Çin-celac Bakanlar Toplantısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-Latin Amerika ve Karayip Topluluğu (CELAC) arasında ikili ticaretin on yıl içinde 500 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen CELAC İlk Bakanlar Toplantısı açılış töreninde konuşan Şi, gelecek on yıl içinde Çin'in Latin Amerika ülkelerine doğrudan yatırımlarının 250 milyar dolara ulaşacağını belirtti.

Şi Cinping, Çin'in ekonomik büyümesinin önümüzdeki dönemde devam edeceğini ve bu büyümenin Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri dahil tüm dünya ekonomisine yeni fırsatlar sağlayacağını ifade etti.

Amaçlanan bu hedeflerin geçen temmuz Latin Amerika'ya yaptığı ziyarette görüşüldüğünü dile getiren Şi, ziyaret sonrasında Çin-CELAC işbirliğinin yararcı bir şekilde genişletildiğini ve gerçekleştirilen bir dizi ortaklık girişiminden de memnuniyet duyduğunu kaydetti.

CELAC, Latin Amerika ve Karayip toplulukları arasında yakınlaşmanın yanı sıra bölge ülkelerinin çıkarlarını gözetmek amacıyla 3 Aralık 2011'de Venezuela'nın başkenti Karakas'ta Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri'nden 33 liderin katılımıyla yapılan zirve sonrasında resmen kurulmuştu.
Kaynak: AA