Suriyeli Kürtler Çatışma Sürecinin Uzamasından Endişeli

Halep kentine bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalardan kaçıp sığındıkları Suruç ilçesinde vatanlarına dönecekleri günü hayal eden Suriyeli Kürtler, sürecin uzaması nedeniyle endişe yaşıyorlar.

Bölgede yaklaşık 4 ay önce bazı Kürt gruplar ile terör örgütü IŞİD arasında başlayan ve 200 bine yakın Suriyelinin Türkiye'ye sığınmasına neden olan çatışmalar devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yanı sıra Kürt grupların müdahalesine rağmen IŞİD'in geri çekilmemesi, ülkelerine dönme hayali kuran Suriyeli Kürtleri üzüyor.
Büyük bölümü Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından oluşturulan geçici barınma merkezlerinde barınan sığınmacılardan bir kısmı ise Suruç ilçesindeki çeşitli mahallelerde hayırseverlerin desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor.
Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu sığınmacılar, zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, savaşın uzaması nedeniyle kaygı yaşıyorlar.
Vatan özlemlerini her fırsatta dile getiren sığınmacılar, bombalarla yerle bir olan memleketlerine kavuşacakları anı sabırsızlıkla bekliyor.
- "Çatışmanın bittiği gün vatanımıza döneriz"
Suriye sınırına yakın Yumurtalık Mahallesin'ndeki eski okul binasına eşi ve çocuklarıyla sığınan Hamza Ramazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ayı aşkın süredir ülkelerinden uzak olduklarını, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi.

Evlerinin gözlerinin önünde bombalanmaya devam ettiğini belirten Ramazan, "Buradan her gün çatışmaları izliyoruz. Kobani yerle bir oldu. Bunun nasıl bir duygu olduğunu anlatamayız. Buna rağmen oraya gitmek için can atıyoruz. Çatışmanın bittiği gün vatanımıza döneriz" dedi.

Aynı okulun bahçesinde kurdukları çadırda kalan Ayşe Kasım da çocuklarının üşüdüğünü, bu nedenle de hastalandıklarını ifade etti.

Mahallelinin kendilerine her türlü desteği verdiğini belirten Kasım, savaşın uzaması nedeniyle evlerine dönme umutlarının da yok olmaya başladığını kaydetti.

Kaynak: AA