Kayso Başkanı Mustafa Boydak Açıklaması

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, risk alırken karşıdaki kişinin ya da kuruluşun şeceresini sorgulamanın ayıp olmadığını, aksine gereklilik olduğunu belirtti.

KAYSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Boydak, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğinde KAYSO Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, işadamları ve sanayicilerin kendilerini piyasadaki risklerden korumaları gerektiğini, bunu da KKB gibi şirketler aracılığıyla yapabileceklerini ifade etti.

Türkiye'de 2 yıl önce ticari hayatla ilgili önemli bir yasal düzenleme yapıldığını vurgulayan Boydak, şunları kaydetti:
"Önceden hepinizin de bildiği gibi ödenmeyen çeklerle ilgili hapis cezaları vardı. Bunun caydırıcı bir tarafı da vardı. Türkiye'nin modernleşmesi ve ticari hayatın çok büyümesiyle artık ödenmeyen çeklere hapis cezası kaldırıldı. Bu hapis cezaları kalktıktan sonra bazıları Türkiye'de ödenmeyen çeklerde bir patlama yaşandığını söyledi.

Benim gördüğüm kadarıyla söylendiği kadar büyük artış olmadı. Peki biz piyasadaki bu risklerden kendimizi nasıl koruyacağız. İşte bu KKB gibi şirketler sayesinde. Burası neticede 9 bankanın ortak olduğu özel bir şirket. Altyapısıyla, üst yapısıyla belki de bizim coğrafyada eşi benzeri görülmemiş bir hizmet vermekte. Ben de TOBB'da görev yaparken Sayın Genel Müdürümüz ile bu işlerin başlangıcını beraberce yaptık. Orada kısmen bizimde emeğimiz var. Ancak o günden bugüne çok güzel mesafeler alınmış. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum."
Sanayici ve işadamlarına çağrıda bulunan Boydak, "Madem risk alıyoruz, risklerimizi alırken bilinçli alalım. Risk alırken karşımızdaki kişinin yada kuruluşun şeceresini sorgulamak ayıp değil. Ayıp olmadığı gibi bizim için bir gerekliliktir. Çünkü bazı zamanlar o müşteriye varlığımızın yüzde 10-15'ini riske ettiğimiz durumlar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda bankalardan istihbarat alınabiliyor ama bankaların da istihbarat kaynağı KKB'dir. Buradan çok cüzi ücret karşılığında her türlü bilgiyi alma olanağımız var" değerlendirmesinde bulundu.
KAYSO olarak bu konuda üyelere her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyen Boydak, "Elbette risk alacağız. Hayat da bir risktir ancak bizim risklerimizi kontrol etmemiz, yönetebilmemiz çok önemli. Bu riskleri yönetme kabiliyetimizi geliştirecek mekanizmalardan bir tanesi de KKB'dir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA