Bursa'da Sanayiciler Buluştu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen ‘Yeşil Sanayi Zirvesi’, sanayicileri bir araya getirdi.

Bursa'da Sanayiciler Buluştu
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Türkiye’de cari açığın en büyük kalemini enerji ithalatının oluşturduğuna dikkat çekti.

Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirveye sanayi kuruluşları, KOBİ temsilcileri, organize sanayi bölgesi yöneticileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, mühendislik ve taahhüt firmaları, enerji verimliliği danışmanlık şirketleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri, öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Zirvede ‘Yeşil Büyüme Modeli’, ‘Yeşil Sanayi’, ‘Yeşil Ürün’ ve ‘Yeşil Enerji’ konularının tartışıldığı oturumlar büyük ilgiyle takip edildi.

Türkiye’nin 2014 yılında 55 milyar dolara yakın enerji faturası ödediğini ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, petrol fiyatları olağanüstü düşüş sergilese de büyüyen Türkiye’de cari açığın en büyük kalemini enerji ithalatının oluşturduğuna dikkat çekti. Zengin kaynaklara sahip olan ülkelerin bile enerji verimliliği ve çevre konularını ana gündem maddesi olarak belirlediğini söyleyen Duran, “Her yıl 10 milyar lira enerji tasarrufuna sahip olan Türkiye’de de bu potansiyelin ortaya çıkarılması büyük önem taşımaktadır. Üretim yapan firmalarımızın enerji fiyatlarına müdahale şansı bulunmamaktadır. Türkiye’de örnek projeleri hayata geçiren BTSO olarak çevre ile dost ve sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle yeşil büyümeyi ortaya koyduk. Yeşil Büyüme Projesi kapsamında Türkiye’nin sanayi başkenti Bursa’ya enerji verimliliği kazandırmak adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diye konuştu.

BURSA SU KAYNAKLARININ 3'TE BİRİNİ ENERJİYE ÇEVİRİYOR
BTSO Çevre ve Temiz Üretim Konseyi Başkanı Mustafa Uysal ise, katılımcılara enerji verimliliği hakkında bilgi verdi. Güneş, jeotermal gibi kaynakların geçmiş dönemlerde çok fazla araştırılmadığını belirten Uysal, “Artık her ülke enerji verimliliği ve kaynakları için ince eleyip sık dokuyor. Marmara Bölgesi'nde yapılan araştırmaya göre, Bursa ve etrafındaki su kaynaklarının henüz daha 3’te birini enerjiye çevirdiğimizi gördük. Bunlar hızla planlanıp üretime geçme çalışmaları başlatıldı. Geçmişte bu kadar incelenmiyordu. Yeşil enerji ve yeşil ekonomiyle birlikte önemi arttı. Eskiden yollarda rüzgar güllerini göremiyorduk. Ama artık her yer rüzgar gülü oldu ve daha da artacak” dedi.

Kaynak: İHA