Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Almanya'da

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununa ilişkin, "Ermenistan statükoyu muhafaza etmek istiyor. Bu ihtilaf, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temelinde uluslararası normlarla çözülmesi lazım" dedi.

Aliyev ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi
Merkel, dinamik bir ekonomik gelişme sağlayan Azerbaycan'ın önemi artan bir partner olduğunu belirtti.

İkili ilişkiler ve Avrupa'nın enerji güvenliğinin de ele alındığı görüşmenin çok verimli geçtiğini ifade eden Merkel, "Biz Güney Gaz Koridoru'nu destekliyoruz" diye konuştu.

Azerbaycan'ın jeopolitik konumunu da değerlendirdiklerini bu bağlamda Dağlık Karabağ ihtilafını görüştüklerini bildiren Merkel, "Almanya, Dağlık Karabağ sorunun çözümü için yardımcı olmak istiyor. Bu konuda AB'nin bir kez daha inisiyatif başlatıp başlatmayacağını konuştuk. Azerbaycan'ın bu konuda AB Komisyonu ile görüşmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Azerbaycan'ın üyelik talebi olmadan AB ile işbirliğinin geliştirilmesi konusunu da ele aldıklarını ifade eden Merkel, Letonya'nın AB dönem başkanlığında bu ilişkilerin genişletilmesinin ''Doğu Ortaklığı'' kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

Dünyada toprak bütünlüğü ihlal edildiğinde yaptırımların söz konusu olduğu ancak Dağlık Karabağ sorununda Ermenistan'a yönelik bu tür yaptırımlar uygulanmadığı ve bunun bir çifte standart olup olmadığı yönündeki soruya Merkel, şöyle cevap verdi:
"Bu konuyla ilgili de konuştuk. Biz Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında (AGİT) Fransa, Rusya ve ABD'nin eş başkanlığını yaptığı Minsk Grubu'nun üyesiyiz. Çözüme giden müzakereleri destekliyoruz. Aliyev'in Ermeni mevkidaşıyla birçok kez görüştüğünü görüyoruz. Bu da müzakerelere hazır olunduğunu gösteriyor. Bu ihtilafın sadece barışçıl bir şekilde çözüleceği konusunda hemfikiriz. Ateşkes anlaşmalarının ihlal edilmesinden dolayı endişeliyiz ve bunları yakından izliyoruz. Çok ihtiyatlı ifade edersem: bu bağlamda Rusya'nın önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Rusya ve Ermenistan bu bağlamda belki bazı şeyleri ortak yapıyor. Bu bakımdan farklı standartlar olmadığını görebilirsiniz."
Merkel, Azerbaycan'daki insan haklarının korunmasıyla ilgili bir soru üzerine de Azerbaycan'ın Avrupa Konseyi'nin üyesi olarak insan haklarını koruması gerektiğini, burada faaliyet gösteren Alman vakıfların ve diğer organizasyonların güvenli bir yasal temelde çalışmak istediklerini belirtti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilaf konusunda bu akşam Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarının Berlin'de geleceği hatırlatılarak bu konudaki beklentileri sorulan Merkel, dışişleri bakanlarının görüşmelerinin önemli olduğunu ancak ilerlemeler sağlanması durumunda Kazakistan'ın başkenti Astana'da liderlerin bir araya gelebileceğini kaydetti.

-Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının çözümü bölge için önemli-
Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev de iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu olduğunu, her alandaki ilişkilerin gelecekte daha da gelişeceğini söyledi.

Çok sayıda Alman şirketinin Azerbaycan'da faaliyet gösterdiğini ifade eden Aliyev, söz konusu şirketlerin faaliyetlerini desteklediklerini kaydetti.

Görüşmede bölgedeki güvenlik konularını da ele alındığını ifade eden Aliyev, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ihtilafın çözümünün bölge için de çok önemli olduğunu vurguladı.
Aliyev, Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını uygulamayarak hiçe saydığını belirterek, "Ermenistan statükoyu muhafaza etmek istiyor. Bu ihtilaf Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temelinde uluslararası normlarla çözülmesi lazım" dedi.

Enerji güvenliği konusunda Azerbaycan'ın bazı projeler başlattığına işaret eden Aliyev, "Azerbaycan tarafından başlatılan projeler Avrupa'nın enerji haritasını değiştirecek" değerlendirmesini yaptı.
Söz konusu projelerin finansmanının büyük yükünü Azerbaycan'ın üstlendiğini anlatan Aliyev, projelerin zamanında biteceğini, Trans Anadolu Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) 2018'de, Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) da 2019'da tamamlanacağını söyledi.

Aliyev, ülkesindeki insan haklarıyla ilgili bir soru üzerine de Azerbaycan'da tüm özgürlüklerin verildiğini, yüzlerce yayın organı olduğunu, sansürün olmadığını ve internete de erişilebildiğini ifade etti.

Kaynak: AA