Yenilikçi Girişimciler Artık Daha Rahat Edecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, verdiği Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi ile kamu ihalelerinde yaşanan büyük bir sorunu ortadan kaldırıyor.


Teknoloji merkezi işletmelerinde, AR-GE merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen AR-GE ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi iş birliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetlerin piyasaya arz edilmesinden sonra proje sonucu ortaya çıkan hizmetler ile yerli malı belgesine sahip ürünler için bakanlık tarafından Kamu İhale Kurumu’nca belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenecek ve piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek olan Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi verilmeye başlandı. Bakanlık, söz konusu belgenin veriliş sürecine ilişkin esaslar oluşturarak, online başvuru alınabilmesi için gerekli yazılımı tamamladı. AR-GE projesi sonucu ürününü geliştirmiş olan firmalar ürettikleri ürünler için öncelikle kayıtlı olduğu TOBB veya TESK’e bağlı oda veya borsalardan Yerli Malı Belgesi alıyor. Teknolojik ürün sahibi üreticiler, gerekli şartları sağlıyorlarsa kayıtlı oldukları oda veya borsalara belgeyi alabilmek için müracaat edebiliyorlar. Yerli Malı Belgesi almış olan firmalar, daha sonra Bakanlığa online olarak müracaat ederek, Teknolojik Ürün Deneyim Belgelerini alıyor

Bu kapsamda ilki 9 Ekim 2014 tarihinde verilen belgelerin sayısı Aralık 2014 sonu itibariyle 12’ye ulaştı. İlk belgeler, 1501-TÜBİTAK Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı, 1507-TÜBİTAK KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı, KOSGEB; AR-GE, İnovasyon Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Kalkınma Ajansları tarafından verilen Bölgenin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programları kapsamında verildi.

Belge verilen firmalar, enerji yazılım, medikal, elektronik bilişim sektörü ve telekomünikasyon ile orman zararlılarına karşı koruma faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İlk hak sahibine belgesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık düzenlenen törenle verdi.
Kaynak: İHA