Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İstanbul Bisiklet İl Temsilciliğince bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu’ kapsamında Sarıkamış'a gitmek üzere İstanbul’dan yola çıkan bisikletçiler, Ardahan'da verdikleri molanın ardından törenle Sarıkamış'a uğurlandı.

Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Valilik binası önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bisikletçilerin yaptıkları etkinliğin maneviyatının büyük olduğunu, bu nedenle kendilerini tebrik ettiğini söyledi.

Geçmişini ve tarihini iyi bilmeden, iyi öğrenmeden geleceği inşa etmek, gelecekte başarılı olmak mümkün değildir diyen Vali Deniz, şunları konuştu:
"Vatan topraklarının bağımsızlığı için yola çıkan 90 bin vatan evladını kaybettik. Onların hedefi, hayali bu ülkenin bağımsızlığıydı. Bu ülkenin her şeyden önce bağımsızlığı için canlarını, kanlarını verebileceklerini dünyaya ispatladılar. Sevgili gençler hafızalarımızdan asla ve asla o günleri unutmamamız lazım. Çünkü geçmişini ve tarihini iyi bilmeden, iyi öğrenmeden geleceği inşa etmek, gelecekte başarılı olmak mümkün değil. Bizim tarihimiz şan ve şerefle dolu, kahramanlıklarla dolu. Binlerce yıl biz dünyaya şunu haykırmışız. Türk milleti hiçbir zaman esaret altında tutulamaz, hiçbir zaman bağımsızlığından ödün veremez."
İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi ve Kafile Başkanı Tuna Akyüz ise, bisiklet sporcuları olarak geçmişe ve tarihe çok önem verdiklerini ifade etti.

Gelecek nesillere de bunu anlatmanın yollarını aradıklarını anımsatan Akyüz, "Biz 6 sene önce Sarıkamış şehitlerine minnet borcumuzu ödemek için yollara düştük. Geçmişini bilemeyen toplumlar geleceğini inşa edemez diye düşündük, genç kardeşlerimize örnek olmak, onlara tarih bilincinin aşılanmasında katkıda bulunmak üzere bisiklet camiası olarak bu ruhla ecdadımıza minnet borcunu ödemeye çalışıyoruz. Bize bu günleri emanet eden, bize bu günleri canları pahasına hediye eden 1915 yılı savaşlarında Sarıkamış’ta şehit olan 90 bin ecdadımıza en büyük saygıyı bu şekilde göstermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Akyüz, Vali Deniz’e flama hediye etti. Vali Deniz ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy da bisikletçilere Sarıkamış’taki şehitliğe götürülmek üzere kavanoza konulmuş Ardahan toprağının yanı sıra, Ardahan balı ve kaşarını verdiler. İl Müftüsü Aytekin Yılmaz tarafından Şehitler anısına dualar okundu.

Tören sonrası bisikletçiler, Vali Deniz’in verdiği startla Sarıkamış’a gitmek üzere hareket etti. Öte yandan, bin 856 kilometre pedal çevirecek grup, Kars'ı geçerek Sarıkamış’a ulaşacak.
Kaynak: İHA