Zambiya'da Devlet Başkanlığı Seçimi

Zambiya, yarın yeni devlet başkanını seçecek.

Devlet başkanı Michael Sata'nın 2014'ün sonlarında Londra'da hayatını kaybetmesi üzerine yeni devlet başkanının seçileceği ülkede, seçim sonra olası şiddet eylemlerinden korkuluyor.
Zambiya Seçim Kurulu Direktörü Priscilla Isaacs, seçime katılacak siyasi partilerin sonuçlar kendi istedikleri gibi çıkmazsa olumsuz tepki vermelerinden endişe ettiklerini, bu nedenle huzurun temini konusunda güvence veremediklerini belirtti.

Isaacs, iktidar partisi Vatansever Cephe'nin (PF) adayı Savunma ve Adalet Bakanı Edgar Lungu ve ana muhalefetin adayı Hakainde Hichilema'nın seçimi kazanacaklarından emin olduğunu söylediğini belirterek, kaybetmeleri durumunda nasıl tepki vereceklerinin Zambiya'nın geleceğini belirleyeceğini vurguladı.
Seçimlerin serbest ve adil olması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Isaacs, oy pusulalarının basımı ve seçim sandıklarına dağıtımında tüm siyasi partilerin gözlemcilerinin bulunduğunu söyledi.

Ülkedeki siyasi partiler, cuma günü seçime dair tüm şiddet olaylarını kınama ve kargaşa çıkaran tüm grup ve kişileri tanımama konusunda ortak karar almıştı.
Kayıtlı 5 milyon Zambiyalı seçmenin 11 aday arasından devlet başkanını belirleyeceği ve çekişmeli geçmesi beklenen seçim için Zambiyalı yetkililer, 8 bin 500 askeri 6 bin 456 oy verme noktasında güvenliği sağlamakla görevlendirmişti.
Zambiya'da kasım ayından beri seçimlerle ilgili küçük çaplı şiddet olayları yaşanıyor.
Kaynak: AA