Almanya'da 2014 Yılının En Kötü Kelimesi Seçildi

Almanya'da ''Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'' (PEGIDA) hareketince haftalardır kullanılan "Lügenpresse" (yalancı basın), 2014 yılının en kötü kelimesi seçildi.

Alman Dil Birliği tarafından belirlenen yılın en kötü sözcüğü "Lügenpresse"nin, Birinci Dünya Savaşı döneminde Nazi lideri Adolf Hitler tarafından bağımsız ve özgür basını karalama amacıyla da kullanıldığını ifade edildi.
Jüri Başkanı Nina Janisch, Darmstadt'ta yaptığı açıklamada, Lügenpresse'yi yılın en kötü sözcüğü seçtiklerini belirterek "Yalancı basın kelimesiyle medya kuruluşları genel olarak karalanıyor. Bu suçlama, demokrasi için önem taşıyan basın özgürlüğünü tehlikeye atıyor" dedi.

Birlik, 2013 yılında "Sozialtourismus" (sosyal turizm), 2012'de "Opferabo" (kurban aboneliği) ve 2011'de "Dönermorde" (döner cinayetleri) yılın en kötü kelimeleri seçilmişti.
Almanya'nın Dresden kentinde, aşırı sağ ''Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'' (PEGIDA) hareketi, haftalardır düzenlediği protesto eylemlerinde, "yalancı basın" kelimesini kullanılarak ülke basınını tek taraflı haber yapmakla eleştiriyor.
İnsan onuruna ve demokrasi değerlerine aykırı olan ve ayrımcılık içeren kelimeler, halkın dile karşı duyarlılığını artırmak için 1991 yılından beri seçiliyor.

Kaynak: AA