Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Sudan'da

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkesinin Güney Sudan sorunun çözümünde Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) destek verdiğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Sudan'a gelen Wang Yi, Sudanlı mevkidaşı Ali Karti ile Hartum'da görüştü.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Yi, Çin'in de Sudan gibi Güney Sudan sorununun çözülmesini istediğini belirterek, "IGAD'ı ve bu hedef için çalışan tüm bölge ülkelerini bu anlamda destekliyoruz" dedi.

"Bizler, tarafları çatışmaya son vermeleri ve Güney Sudan halkının menfaati için en kısa zamanda barış sağlanması konusunda teşvik ediyoruz" diyen Yi, ülkesinin bu konudaki tavrının, tüm dünya ülkelerinde yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde olduğu gibi yapıcı rol oynamak olduğunu söyledi.

Karti ise ikili ilişkilerde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Çin ve Sudan'ın her zaman uluslararası tüm platformlarda birbirine destek olduğunu kaydetti.

Karti ayrıca, Çin'in, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında çıkardığı tutuklama kararını tanımamasının övgüye değer bir tavır olduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA