Dünyanın 'Harikalarını' Mermerde Canlandırıyor

İzmirli doğaltaş sanatçısı Dursun Köroğlu, Türkiye topraklarında bulunan dünyanın 7 harikasından Artemis Tapınağı ve Bodrum Mozolesi'ni 1/40 ve 1/100 ölçekte mermere işliyor.

Köroğlu, günümüzde sadece kalıntıları bulunan bu önemli eserlerin orijinallerini, arkeologlardan, kazı heyeti başkanlarından ve tarihi eser parçalarından tespit ederek binlerce yıl önce yapılan "harikaları" mermerde yeniden gün yüzüne çıkarıyor.
Dursun Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokul yıllarından bu yana yaklaşık 45 yıldır baba mesleği olan doğaltaş sanatçılığı yaptığını, doğaltaş resim üzerine uzun yıllar çalıştığını, Selçuk'un tarihi dokusundan etkilenerek arkeolojiye merak saldığını anlattı.
Dünyaya mal olmuş tarihi ve kültürel mirasları, mermer ve doğaltaşlar kullanarak aslına uygun yapan Köroğlu, ilk olarak Bergama'daki Zeus Sunağı'nı 1/25 ölçekte 27 ayda tamamladığını dile getirdi.
- Mermere iğneyle işliyor
Selçuk'ta bulunan dünyanın 7 harikasından Artemis Tapınağı'nı 1/100 ölçekte o dönem kullanılan malzeme olan mermere yaklaşık 2,5 yıllık bir çalışmayla işleyen Köroğlu, şöyle konuştu:
"Artemis Tapınağı'na tarihte çok büyük önem verilmiş. Büyük İskender öncesinde çatısı yakılmış. Büyük İskender bir daha böyle bir olayın olmaması için çatısını da mermer olarak inşa ettirmiş. Dünyanın 7 harikasından birinin Selçuk'ta olması çok ilgimi çekti ve bunu yapmak istedim. 2,5 yıllık bir çalışmayla bunu tamamladım.
Artemis Tapınağı'nda 127 tane sütun var. Sütunlar, 18 metre yüksekliğinde, 2 metre çapında. Tapınak, 115 metre uzunluğunda, 55 metre eninde. Benim yaptığım da ise sütunlar 18 santimetre, çapları ise 2 santimetre. Uzunluğu 135, eni 67 santimetre. Yaptığım eser 250 kilogram ağırlığında."
- Bodrum Mozolesi 2 ay sonra bitecek
Dünyanın 7 harikasından Bodrum Mozolesi üzerinde 2 yıldır çalıştığını, bunu ise yaklaşık 2 ay sonra tamamlayacağını dile getiren Köroğlu, bu eserin 1 metre 40 santimetre yüksekliğinde, 550 kilogram ağırlığında olacağını ifade etti.

Eserlerin orijinalini tespit edebilmek için kaynakları araştırdığını, arkeologlarla, kazı heyeti başkanlarıyla görüştüğünü, tarihi eserlerin kalan parçalarının resimlerini birleştirdiğini anlatan Köroğlu, şöyle devam etti:
"Çok detaylı araştırma yapıyorum. Yaptıklarım asıllarının bire bir aynısı. Dünyanın bu iki harikasının çeşitli malzemelerden yapılmış maketleri var. Ancak bu eserler yapıldığı dönemlerde kullanılan malzemelerin olduğu gibi ilk kez mermere işleniyor. Amacım Avrupa Birliği projesi kapsamında dünyanın 7 harikasını yaparak sergilemek istiyorum. Bunun için de ciddi bir sponsor gerekiyor. Bu konuda destek bekliyorum.
Türkiye son yıllarda giderek gelişiyor, turizm büyüyor. 59 yaşındayım ve bu sanatı benden sonra birilerine daha öğretmek istiyorum. Kendi imkanlarımla bir çırak yetiştirmem mümkün değil. Yaşamımı zaten zor şartlarda sürdürüyorum. Bunun için bir destek olması lazım. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yardım bekliyorum."
Köroğlu, Bodrum Mozolesi'nin tamamlandığında açılışını gerçekleştireceğini, eseri Bodrum Belediye Başkanı ile yetkililere göstermek istediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA