Özalp Belediyesinde Logo Değişikliği

Van'ın Özalp ilçesi belediyesince hazırlanan yeni logoda, 1943 yılında Tuğgeneral Mustafa Muğlalı'nın talimatıyla öldürülen 33 kişiyi temsil eden 33 insan figürünün yer aldığı belirtildi.


Özalp Belediyesi internet sitesinde yer alan açıklamada, geçen hafta yapılan meclis toplantısında farklı bir belediye tarafından da kullanıldığı belirlenen logonun değiştirilmesine oy birliğiyle karar verildiği ve yeni bir logo hazırlandığı ifade edildi.

Kararın, Özalp Kaymakamlığı tarafından onaylanıp yürürlüğe girdiğinin vurgulandığı açıklamada, yeni logoda, ilçede 1943 yılında öldürülen 33 kişiyi temsil eden 33 insan figürü ile 33 kurşun, buğday, kartal ve güneş motifi bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Özalp Belediyesi eş başkanları Handan Bağcı ve Şerafettin Özalp'in de yeni logodaki figürlere ilişkin, "Yeni logomuza, 1943 yılında katledilen 33 masum insanımızı temsil eden insan figürleri ve 33 kurşun bırakılmıştır. Ayrıca kadın erkek eşitliği ile bölgemiz için geçim kaynağı olan buğdayı da resmettirdik. Logomuzda bulunan kartal figürü, güç ve direngenliği simgelemektedir. Logomuzdaki güneş ise temel yaşam kaynağını temsil etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaymakamlık yetkilileri ise yeni logonun usulen kurumlarına geldiğini ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra onaylandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Bize gelen logoda Kürtçe bir ifade olmadığı halde sonradan Kürtçe 'Özalp Belediyesi' yazılmış. Sarı ve siyah renklerde ve belediyenin ismi Türkçe olarak yazılan logoda el ele tutuşan insanlar, güneş, kartal ve buğday figürleri var. El ele tutuşan insanlar kardeşliği, güneş Doğu Anadolu Bölgesini, kartal ilçenin hudutta bulunmasını, buğday ise bölgenin geçim kaynağını simgeliyor. Ayrıca logoda kurşunu temsil eden bir figür de bulunmuyor. Tabii ki figürleri hangi yöne çekmek isterseniz o şekilde düşünebilirsiniz. Belediye başkanı da sayısı sonradan 33 olduğu anlaşılan insan figürlerini, öldürülen 33 kişiye ithaf ederek böyle bir tarif yapıyor. Fakat önemli olan logoya ilk bakıldığında ne ifade ettiğidir."

Kaynak: AA