79. Uluslararası Selanik Fuarı

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, ekonomik darboğazda bulunan ülkesinin üç yıllık sıkıntılı bir dönemin ardından yükselişe geçtiğini söyledi.

79. Uluslararası Selanik Fuarı, Yunanistan Başbakanı Samaras'ın katılımıyla açıldı.
Fuarın açılışında konuşan Samaras, mali kriz konusuna değinerek, ekonomide ilk kez olumlu işaretler alınmaya başlandığını belirtti.

Samaras, "Yunanistan'ın, yaralı da olsa, ayaklarının üzerinde durmaya başladığını" ifade ederek, "Yunanistan, artık bizleri bu kadar yaralayan geçmişe bakmıyor. Artık inşa ettiğimiz yeni Yunanistan'a bakıyoruz. Bu yıl, sürekli düşüşten istikrarlı yükselişe, kalkınmaya ve işsizliğin azaldığı döneme geçiyoruz" dedi.

Samaras, "Yunanistan, önümüzdeki aylarda borcun sürdürebilirliği konusunda resmi onay alacak. Borç halen yüksek düzeylerde bulunmasına rağmen sınırlı oranda da olsa azalmaya başladı.

Gayri Safi Milli Hasıla yükseldiğinde bu azalma daha belirgin şekilde ortaya çıkacak" diye konuştu.

Samaras, geçmişte bazı hatalar yapıldığını ancak bu hataların 2015 mali bütçesinde düzeltileceğini belirterek, vergilerin de azaltılması yönüne gidileceğini kaydetti.

Konuşmasında, ana muhalefet Radikal Sol İttifak SYRIZA'yı "populizm" ve "demagoji" yapmakla suçlayan Samaras, muhalefetin ülkenin felaketine yatırım yaptığını söyledi.

Samaras, ülkenin bu dönemde erken seçime gitmesinin, Yunanistan'ın intiharı olacağını kaydetti.

Bu yıl çeşitli ülkelerden 1000 firmanın katıldığı Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı, 14 Eylül'e kadar sürecek. 1925'ten beri her yıl eylül ayında gerçekleştirilen fuar, Balkanların en büyük ticaret fuarı sayılıyor.
-Selanik'te olağanüstü güvenlik önlemleri-
Selanik'te fuarın açılışı nedeniyle polis tüm kentte yoğun güvenlik önlemleri alırken, 48 saat süreyle kent merkezinde her türlü gösteri ve toplantı polis kararıyla yasaklandı.
Selanik Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "kamu güvenliği ve kentin toplumsal huzurunun ciddi şekilde bozulma tehlikesi nedeniyle kent merkezinin batı kesiminde her türlü toplantı ve gösterilerin yasaklandığı" bildirildi.

Yasak, muhalefet çevrelerinin sert tepkisine neden olurken, kent merkezinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, bazı noktalarda toplanan grupların fuar bölgesine yaklaşmalarına izin vermedi.
Akşam saatlerinde kent merkezinde bir gösteri yapacağını açıklayan aşırı sağ Altın Şafak partisi de gösterilerin yasaklanması nedeniyle eylemin parti bürosunun bulunduğu caddede gerçekleştirileceğini duyurdu.
Yunan hükümeti, daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyareti nedeniyle de Atina'da kent merkezinde gösteri ve toplantıları yasaklamıştı.
Selanik'te, başkent Atina ve çevre şehirlerden kaydırılan emniyet güçleri ile beraber fuarın güvenliğini sağlamak için 5 binin üzerinde polis görev yapıyor.

Kaynak: AA