Kurbanlık Alırken Dikkat!

Yaklaşan kurban bayramı öncesi hayvan sevkiyatları başlarken Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kurban alacak vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurbanlık Alırken Dikkat!

Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketlerinde ve hayvan kesimlerinde yoğun bir artış olduğunu ifade eden Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum’un ülke genelinde önemli hayvan üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunan İl Müdürü Osman Akar, kurbanlık alacak vatandaşın, hayvanı gözle muayene edebilmesi gerektiğini belirtti.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar,” Yüksek ateşi olmayan, ağız ve burun akıntısı olmayan, cinsel organlarından kötü kokulu akıntı gelmeyen hayvanlar tercih edilmelidir. Ama en önemlisi alınacak kurbanlık hayvanın veteriner sağlık raporu özellikle alıcı tarafından dikkat edilmelidir. Hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerinin bulunması zorunludur. Ama sahte küpelere karşıda vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Onun dışında gebelikle alakalı durumlar da söz konusudur. Hayvan satış dönemi boyunca veteriner hekim arkadaşlarımızı hayvan pazarlarında bulunduracağız. Hayvan alacak vatandaşlar arkadaşlarımızdan yardım isteyebilirler. Çünkü gebelikle alakalı hayvanların büyük hassasiyetleri var ona dikkat etmeleri gerekir.” dedi.

KURBANLIK HAYVAN SEVKLERİ
Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığını belirten Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, şehir dışı hayvan sevklerinde başta sığırlarda şap aşısı ve koyunlarda PPR (Koyun vebası hastalığı) aşısı başta olmak üzere, hayvanların belirlenen aşılarının yapılmış olması ve Veteriner Sağlık Raporu alınmasının mecburi olduğunu söyledi.

Osman Akar, “Sevk edilecek hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportu/kimliğinin bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilmektedir. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde kurban bayramı öncesi sevkler için nöbetçi veteriner hekim ve bayram süresince görevli veteriner hekimler uygulaması yapıyoruz.” dedi.

Kaynak: İHA