'Beyaz Kırlangıçlar” İzmir Trafiğinde

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından projelendirilen "Beyaz Kırlangıçlar" bisikletli trafik polisleri göreve başladı.

'Beyaz Kırlangıçlar” İzmir Trafiğinde

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, hem artan araç sayısının fazlalığı hem de farkındalık oluşturmak için Trafik Şube Müdürlüğü bünyesinde bisikletli polisler projesini devreye soktu. Bostanlı Regrasyon Alanı'nda yapılan açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşma yapan Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Ulaşım ve çevre ile ilgili sorunların kaynağında insana değil araca ağırlık verilmesi yatmaktadır. Kısa mesafeli yolculuklarda motorlu taşıtlardan ziyade, bisikletli ve yaya ulaşımın desteklenmesi ile gerek trafik gerekse çevre kirliliği problemleri çözümlenebilecektir. Hem de trafik yoğunluğunda önemli düşüşler yaşanacaktır. Mevcut bisikletler yollarında en yaygın şikayet ise, bisiklet yollarının yayalar, motosikletler ve seyyar satıcılar tarafından kullanılmasıdır. Beyaz Kırlangıçlar bu tür sorunları çözerek bisiklet yollarındaki güvenlik seviyesini yükseltmek ve kalitesini arttıracaklardır" dedi

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Mustafa Toprak, "İsmi de güzel, Beyaz Kırlangıçlar. Adı gibi kendi de beyaz, temiz bir proje. Hem havaya, hem karaya hem de trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması için önemli bir sayfa açıyoruz. İzmir'de bisikletli trafik polisinin devreye sokulması, insanlarımızın bilinçlendiğini, devletimizin bu konuya önem verdiğini, halkın bilinciyle bu taleplerin arttığını ve devletimizin bütün kurumlarının da bu konuda proje hazırlayarak bu konulara örnek olmaya çalıştığını da görüyorum. Ülkemizde, İzmir de, Çin'de, Hollanda'da, Avusturya'da olduğu gibi bisiklet kullanımın artmasını canı gönülden istiyorum. İnsanlarımız yakın noktalara bisikletler ile seyahat etmelidir. Bu sayede trafik yoğunluğu bir nebze olsun azalacaktır" dedi.

Daha sonra Vali Toprak ve emniyet Müdürü Uzunkaya, bisikletli trafik polislerine katıldıkları bisiklet eğitimi kursunun diplomasının verdi.

'Beyaz Kırlangıçlar' olarak adlandırılan bisikletli trafik polisleri, ilk olarak sahil şeridinde görev yapacaklar. Okul önlerindeki sabah ve akşam trafiğini kontrol edecek olan 'Beyaz Kırlangıçlar', sahil şeridinde bulunan bisiklet yollarını da hem motorlu taşıtlardan hem yayalardan hem de seyyar satıcılardan arındıracak. İlk olarak 'Beyaz Kırlangıç'larda bir polis amiri, bir komiser muavini ve 10 polis memurundan oluşan tim, göreve başladı.

Bu timin önümüzdeki günlerde sayısının artacağı belirtildi. Şuan için 20 bisiklet bulunan 'Beyaz Kırlangıç'larda bir trafik polisinde bulunması gereken tüm aletler bisiklette temin edildi. 20 bisikletin tüm maliyetinin 70 bin lirayı bulduğu bildirildi.

Kaynak: İHA