Müsiad'ın Sameks Eylül Verileri Sakarya'da Açıklandı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) eylül verilerini Sakarya'da açıkladı.

Olpak, MÜSİAD Sakarya Şubesince Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, 2013 yılının ocak ayından itibaren verileri toplayarak rapor haline getirdiklerini söyledi.

Bunu daha önce medya ile paylaşmadıklarını belirten Olpak, "2014 ocak ayından sonra her ayın son iş günü saat 10|00'da sonuçlarını açıklamaya başladık. Amacımız, ekonomimizdeki gelişme ve beklentileri zamanında ve olabildiğince az revizyona gerek duyacak şekilde geçmişe yönelik değil, geleceğe yönelik olarak ortaya koymaktır" ifadesini kullandı.
Olpak, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksinin eylül ayında 1,70 puan düşüşle 52,39 değerine indiğini açıklayarak, şunları kaydetti:
"Ancak bir iç değerlendirme yapıldığında ağustostaki 54 değerine bakıldığında bileşik endekste aşağı yönlü bir hareketlenme var. Sanayi ve hizmet endeksini ayrı ayrı değerlendirdiğimizde hizmet endeksinde bir düşme, sanayi endeksinde ise artma görüyoruz. Hizmet endeksi ağustos ayında 53,75 değerindeydi, bu ay 50,69'a indi. Yaklaşık 3 puanlık hizmet endeksinde hala 50'nin üzerinde kalmakla bir düşüş var.
Sanayi endeksi ise 54,93'ten 56,54'e geçmiş, yaklaşık 1,5 puanlık bir artış olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Sanayi endeksindeki bu artışın satınalma tarafında 3,56, tedarikçilerin teslim süresinde 1,90 ve istihdamda ise yaklaşık 1,6 puanlık artışlardan kaynaklandığını görüyoruz. Sanayideki kendi dengelemelerimizi, kendi sektörlerimizden de burada görebilirsiniz."
Hizmet endeksinde 50'nin üzerinde olmakla birlikte düşme olduğuna işaret eden Olpak, bu düşüşün hizmet sektörünün satınalmalarında yaklaşık 6 puan, tedarikçilerin teslim sürelerinde de 3,7 puanlık gerilemeden kaynaklandığını vurguladı.
Çokça konuşulan küresel likititelerin azalmasının bu düşüşte önemli faktör olduğuna dikkati çeken Olpak, bunu enflasyona etkisi ve faizler üzerindeki baskısıyla birlikte değerlendirdiklerinde temel itibarıyla yatırım kararlarının belirli ölçüde ertelenmesi gerektiği şeklinde söyleyebileceklerini belirtti.

Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün bunların neticesinde 50 baz puanın bu endeks açısından kritik olduğunu değerlendirdiğimizde hala endeksin geçmiş aylardan itibaren kırıldığı iki noktayı hariç tutacak olursak bunlardan bir tanesi, 2013 yılında Gezi olaylarından sonra, yani haziran ve temmuzda görmüş olduğunuz 50'nin altına inen kırılmadır. Bu, temmuz ayında daha net şekilde görülüyor. İkincisi ise 17 ve 25 Aralık sürecine yönelik olarak da 50 baz puanın altına gelen kısmıdır. Bu ikisini hariç tutacak olursak geçtiğimiz endeksi 2013'ün ocağından itibaren tutuyoruz. Bu, yaklaşık 19 aylık süre içerisinde iki kırılmanın dışında 50 baz puanın üzerinde olmasını da olumlu olarak değerlendiriyoruz."
- Hisarcıklıoğlu'nun DEİK yönetiminden istifası
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun DEİK yönetim kurulu üyeliğinden istifasına ilişkin sorusu üzerine, DEİK'teki 35 kişilik yönetim kurulu üyesinin yarıdan fazlasının bir önceki yönetim kurulunun üyesi olduğunu, ilave olarak gelenlerin de yine iş aleminin temsilcileri olduğunu söyledi.

MÜSİAD'ı temsilen DEİK'in yönetim kurulu üyelerinden birisi olduğunu vurgulayan Olpak, "Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu şahsen bulunmasa da DEİK içerisinde TOBB'u temsilen biri bulunacaktır' diye bize ifade edildi. Önümüzdeki günlerde kiminle temsil edileceğini hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA