İzdob, Yeni Sezona Hazır

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), açılışŸını yarın "Aida" operasıyla yapacağŸı sezonun hazırlıklarını tamamladı.

Bu sezon 7 bale, 5 opera ve 2 müzikal ile birer çocuk oyunu ve balesi sahneleyecek İZDOB, klasik müzikallerden "Lüküs Hayat"ı ilk kez sahneleyecek.
"Türk toplumunun Batı ile yüzleşŸmesi ve bu çerçevede yaşŸanan gülünçlükleri" sahneye taşŸıyan, "iki farklı kültürün yüzleşŸmesinden ortaya çıkan durumun değŸişŸmezleri"ni anlatan müzikali, Haldun Dormen yönetecek.
Orkestra şŸefliğŸini Zdravkov Dimitrov ve AytuğŸ ǜlgen'in üstleneceğŸi müzikalde, Osman şžengezer dekorlardan, Gülay Korkut kostümden, şžebnem şženel koreografiden, Oktay Kanca ışŸıktan sorumlu.
"Lüküs Hayat", ilk kez 21 Kasım'da Elhamra Sahnesi'nde izleyici karşŸısına çıkacak.
Haldun ǖzörten'in yönettiğŸi, geçen yıl prömiyeri yapılan "Kanlı Nigar", İZDOB'un bu sezon sahneleyeceğŸi diğŸer müzikal olacak.
"Kanlı Nigar", bu yıl ilk kez 5 Kasım'da KarşŸıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi'nde izleyiciyle buluşŸacak.
UğŸur Seyrek'in koreografisini yapacağŸı "Kaderin LJığŸlığŸı" balesinin dünya prömiyeri ise 21 şžubat'ta gerçekleşŸtirilecek. Balede, kadınların karşŸılaşŸtığŸı sorunlar ele alınacak.
-"Tosca" üçüncü kez İzmir'de
Klasikler arasında yer alan Giacomo Puccini'nin "Tosca" operası, yoğŸun istek üzerine İZDOB tarihinde üçüncü kez repertuvara alınıp sahnelenecek.
Orkestrayı şŸef Tulio Gagliardo'nun yöneteceğŸi, yönetmenliğŸini Evin Atik'in yapacağŸı "Tosca", 27 Ocak'ta İzmirlilerle buluşŸacak.
İZDOB, bu sezon ilk kez Gaetano Donizetti'nin "Alayın Kızı" operasını sahneleyecek. Antoine Selva'nın yöneceğŸi operada, orkestra şŸefliğŸini Tulio Gagliardo üstlenecek.
İZDOB, ayrıca geçen sezondan "Aida", "Madame Butterfly" ve "MuhteşŸem Süleyman" operaları ile "Mevlana'nın LJağŸrısı", "Kerbela", "Giselle", "LJakırcalı Efe", "Sylvia" ve "Dans ve Kutlama Karma" balelerini sahnelemeye devam edecek.
-İki yeni çocuk etkinliğŸi
Uzun yıllar rekor sayıda seyirciye ulaşŸtığŸı bildirilen "ǖylesine Bir Dinleti"nin çocuk uyarlaması, Ankara ve İstanbul'dan sonra İzmir'de de sahnelenecek.
Seyircisi çocuklar olan şŸarkılarla ve seçkin opera aryalarıyla bezeli çocuk oyunu "ǖylesine Bir Dinleti" ilk kez 10 Ekim'de Rıza Murat Göksu yönetiminde Elhamra Sahnesi'nde seyirciyle buluşŸacak.
İZDOB, 22 Aralık'ta da "Uyuyan Güzel Aurora'nın Perisi" çocuk balesini sahneleyecek.
-Leyla Gencer anısına konser
İZDOB, 20| yüzyılın en önemli sopranoları arasında yer alan Leyla Gencer'in anısına, 9 Mayıs'ta "Tudor'un Kraliçeleri" başŸlığŸıyla konser düzenleyecek.
Konserde, Leyla Gencer'in kariyerinde sahnelediğŸi 3 kraliçe rolü, yeniden hayat bulacak.
Johennes Brahms'ın "Requiem"i, Tulio Gagliardo'nun şŸefliğŸi, Joachim Gallus'un koro şŸefliğŸi ve solistiğŸi ile Birgül Su Ariç, Derya Kırcalı Gürlük, İnanç Makinel ve Cihan ǖzmen'in solistliğŸinde seslendirilecek.
Konser, ilk olarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 25 Ekim'de gerçekleşŸtirilecek.
-"Doluluk oranı yüzde 97-100"
İZDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, AA muhabirine, çok renkli program hazırladıklarını belirterek, şŸunları kaydetti:
"LJok güzel ve dolu bir sezon, bizi bekliyor. İnanıyorum ki İzmirliler, her zaman olduğŸu gibi bizi bu sezon da bırakmayacaktır. Biletlerimiz satışŸa çıkar çıkmaz yaklaşŸık 1 saat içinde tükeniyor. İnternetten de satışŸımız olduğŸu için seyircimiz gişŸeye neredeyse bilet bırakmıyor. Doluluk oranımız yüzde 97 ila 100 arasında değŸişŸiyor. Bu, çok memnuniyet verici."
İZDOB, yarınki sezon açılışŸında, 1860'da yeni yapılan SüveyşŸ Kanalı'nın açılışŸını kutlamak için Verdi tarafından bestelenen, zengin dekor ve kostümleriyle Firavunlar idaresinde bulunan Mısır'ın en görkemli şŸekliyle gösterildiğŸi "Aida" operasını sahneleyecek.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sahnelenecek opera, saat 20|00'de başŸlayacak.


 
Kaynak: AA