Bulgaristan'da Erken Seçime Doğru

Bulgaristan Başbakanı Georgi Bliznaşki, seçimlerden sonra oy çoğunluğuna sahip bir hükümetin kurulamaması halinde erken seçim sürecinin tekrarlanabileceği uyarısında bulundu.

Başbakan Bliznaşki, 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimleri öncesinde Sofya'da çalışan yabancı gazetecilerle bir araya gelerek hazırlık çalışmaları konusunda bilgi verdi.
Seçim sürecinin sorunsuz geçmesinden sorumlu geçici hükümetin Başbakanı Bliznaşki, hükümetin tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini ve herhangi bir sorun beklemediğini söyledi.

Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan tüm Bulgarları oy vermeye çağıran Bliznaşki, "Biz hükümet olarak taraf tutmayız. Siyasette daha iyi olan kazansın" diye konuştu
Seçimlerde hile yapılmaması için önlem aldıklarını kaydeden Bliznaşki, "Seçimlerden sonra oy çoğunluğuna sahip hükümet kurulamazsa erken seçim süreci tekrarlanabilir" ifadesini kullandı.
Ülkenin ertelenmeyecek acil reformlara ihtiyaç duyduğunu belirten Bliznaşki, "Halkımızın beklentisi, geniş toplumsal desteğe sahip sağlam bir hükümetin kurulmasıdır" dedi.

- Yurt dışındaki sandıklar
Başbakan Bliznaşki, yurt dışında 588 yerde sandık kurulacağını, Türkiye'deki sandık sayısının 136 olacağını söyledi.

Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin ülkeye gelip oy kullanmalarını istemeyen Sansürsüz Bulgaristan (BBZ) lideri Nikolay Barekov ile görüştüğünü belirten Bliznaşki, Bulgaristan-Türkiye sınırının turistik otobüslerin geçişine kapatılmasına izin vermeyeceğini bildirdi.
Barekov, seçim döneminde parti üyeleriyle Bulgaristan-Türkiye sınırında protesto eylemleri planladıklarını açıklamıştı.
Başbakan Bliznaşki, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında yaşayan iki milyona yakın Bulgaristan vatandaşının oy kullanması gerektiğini vurguladı.
Basın toplantısına katılan İçişleri Bakanı Yardımcısı Filip Gunev ve Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) Genel Müdür Yardımcısı Vanya Tzvetkova, sınır bölgelerinde ve yurt içinde gerekli tüm güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade ettiler.
Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da 1,5 milyon Türk ve Müslüman yaşıyor. Ülkede Plamen Oreşarski hükümetinin temmuzda istifa etmesiyle doğan siyasi kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshetmiş, Bliznaşki'yi geçici hükümeti kurmakla görevlendirmiş ve 5 Ekim'de erken seçim düzenlenmesini kararlaştırmıştı.
Kaynak: AA