Mogherini-şükrü Görüşmesi

İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Mısır Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Semih Şükrü ile görüştü.

Roma'daki Dışişleri Bakanlığında yapılan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.

İtalyan Bakan Mogherini, görüşmede başta Libya olmak üzere, İtalya-Mısır ilişkileri, Akdeniz ve Ortadoğu'daki son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

Siyasi istikrarsızlık döneminden geçen Libya için "diplomatik çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini" söyleyen Mogherini, Mısır'ın Libya'daki krizde siyasi çözüm arayışına katkılarını övdü. Federica Mogherini, "Zor bir iş ama umuyoruz ki istikrarlı ve yönetilebilir bir Libya'ya yol açar" değerlendirmesinde bulundu.
Mogherini, Libya'daki seçimden sonra oluşan parlamentonun işler hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

İtalya'nın Trablus'taki büyükelçiliğini kapatmayan tek ülke olduğuna işaret eden Mogherini, bunun Libya'daki İtalyan ve Avrupalıların yanı sıra Libyalılar için önemli olduğunu belirtti.

Mogherini, Irak ve Suriye'de şiddetli terör eylemleriyle gündeme gelen Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) dün yayınladığı, Amerikalı gazeteci Steve Sotloff'a ait korkunç görüntülere tanıklık ettiklerini kaydederek Irak ve Suriye'de yaşananların en net ve sert şekilde kınanması gerektiğini vurguladı.
Mogherini, korkunç videonun, Irak'ta her yolu denemeleri gerektiğini ortaya koyduğunu, bunun sadece oradaki halka askeri ya da insani yardım sağlamakla olmayacağını ifade etti.

Mogherini, Mısırlı mevkidaşı Şükrü'ye, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında taraflar arasında ateşkesin sağlanmasında oynadığı "mükemmel rol"den dolayı teşekkür ederek "Şimdi bizim amacımız, bu ateşkesin İsrail ve Filistin için gerçek siyasi çözümü getirmesini sağlamak" dedi.

Federica Mogherini, Gazze'nin inşasında Mısır ile çalışacaklarını da söyledi.

- Mısırlı bakan
Mısırlı Bakan Şükrü de kendisini ağırladığı için İtalyan mevkidaşına teşekkür ederek Roma'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Libya'daki durumun, komşuları olması sebebiyle hem İtalya'yı hem Mısır'ı yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Semih Şükrü, "Libya'da yeni ulusal birlik hükümetinin kurulması için desteğe ihtiyaç var" dedi.

Libya'nın seçim sürecini desteklediklerinin altını çizen Şükrü, sınır güvenliğinin önemli olduğunu, otorite boşluğunda radikal örgütlerin ortaya çıktığını, bunların da Mısır'a etki etmek istediğini söyledi.

Şükrü, bu nedenle Akdeniz'deki ortaklarıyla Libya'ya yönelik işbirliğinde bulunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Semih Şükrü, gelecek şubat ayında Kahire'de yatırımcılara yönelik büyük bir konferans düzenleyeceklerini, bu konferansa Avrupalı partnerlerinin de katılımını beklediklerini bildirdi.
Bu arada, İtalya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun yarın Mısırlı mevkidaşı ile görüşmek üzere Kahire'ye gideceği ve burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi tarafından da kabul edileceği bildirildi.

Ziyaretin gündeminde uluslararası terörizm ve Akdeniz'deki kaçak göçmen sorunu olduğu belirtildi.
Kaynak: AA