Kurbanlık Alırken Dikkat

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenleri bildirdi.

Kurbanlık Alırken Dikkat

Kabaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Düzce’de ki hayvan satış yerlerindeki hayvan hareketlerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğini belirterek “Bu nedenle, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyecilerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza önemli görevler düşmekte. Her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde menşeine en yakın yerdeki İl veya İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması yeterli olmaktadır” dedi.

“DIŞ GÖRÜNÜMÜ CANLI OLMAYAN HAYVANI ALMAYIN”
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, kurbanlık için sevk edilecek büyükbaş hayvanlara şap aşısı, küçükbaş hayvanlara da PPR (koyun-keçi veba) aşısının yapılmış olması gerekiyor. Hayvanlarda kulak küpesi bulunması da zorunludur. Kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Yüksek ateşi, salya akıntısı olan, tüyleri karışık olan, bakışları ve dış görünümleri canlı olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır” diye konuştu.

KONTROLLER ARTTI
İl Müdürü Kabaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yaşanan hayvan hareketlerinden dolayı olası hayvan hastalıklarının ortaya çıkmaması için yol kontrolü ve hayvan pazarlarındaki kontrollerin artırıldığını söyledi.

Kabaoğlu ayrıca kesilen hayvanların küpelerinin ve pasaportlarının 7 (yedi) gün içerisinde, köy/mahalle muhtarları, din görevlileri, yetiştirici ve satıcılar aracılığı ile İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: İHA