Ab-norveç Enerji Konferansı

Ukrayna krizinin ardından Rusya ile enerji alanında sorunlar yaşayan Avrupa Birliği (AB), Norveç'i, kış aylarında arz güvenliğini sağlama açısından en elverişli alternatiflerden biri olarak görüyor.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, ikinci kez düzenlenen AB-Norveç Enerji Konferansı sonrasında Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Tord Lien ile gerçekleştirdiği görüşmeyi ortak basın toplantısında değerlendirdi. Gerekmesi halinde Norveç'in gaz üretimini ve ihracatını bir nebze artırabileceğini söyleyen Öttinger, boru hatlarının ise limiti olduğunu hatırlattı.
Öttinger, Norveç ile mükemmel bir ortak değerlendirme yaptıklarını ifade ederek, AB'nin gaz pazarının yıllık 450 milyar metreküp düzeyinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Bunun üçte birini İngiltere, Hollanda, Almanya ve Romanya gibi ülkelerimizden karşılıyoruz. Üçte ikilik bölüm ise ithal ediliyor. İthalatta ilk sırada yıllık 130 milyar metreküple Gazprom, ikinci sırada ise 105 ile 110 milyar metreküp arasında değişen rakamlarla Norveç yer alıyor" bilgilerini verdi.
Norveçli Bakan Tord Lien de kış döneminde boru hattı kapasitesinin neredeyse tamamen kullanıldığını belirterek, gerekmesi halinde hafif bir ihracat artışı olabileceğini dile getirdi.
AB kaynakları ise ikili görüşmede enerji alanında iş birliğinin ana unsurları arasında yer alan arz güvenliği, enerji güvenliği, enerji güvenliği stres testleri ile pazar durumlarının ele alındığını kaydetti.

Norveç hem gaz hem de petrol alanında AB'nin ihtiyaçlarını karşılayan ana aktörler arasında yer alıyor. Norveç 2013'te petrol ihracatının yüzde 92'si, gaz ihracatının ise yüzde 98'den fazlası AB ülkelerine yapıldı.
Kaynak: AA