Nijerya'daki Boko Haram Şiddeti

Nijeryalı yetkililer, militanlarla son dönemde girilen çatışmalarda Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'yu taklit eden kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Nijerya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, askerlerin, ülkenin kuzeydoğusunda teröristlere karşı hava ve karadan düzenlediği operasyonlarda, örgütün çektiği videolarda Boko Haram'ın "ölen" lideri Ebubekir Şekau gibi davranan veya poz veren Muhammed Beşir adlı kişinin öldürüldüğü belirtildi.
Açıklamada, söz konusu kişinin fotoğraflarına da yer verildi.

Nijerya emniyet istihbarat servisi, Şekau'nun çok uzun süre önce öldürüldüğünü, videolarda görülen kişinin bu kişinin benzeri olduğunu açıklıyordu.
Boko Haram'ın kurucusu Muhammed Yusuf'un, 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından örgütün başına Şekau geçmişti. Kısa bir süre önce internetten yayınlanan videoda Şekau olduğu sanılan kişi, Nijerya'nın kuzeyinde kontrol altına aldıkları bölgelerde hilafet ilan ettiklerini açıklamıştı.
Bu arada yetkililer, çok sayıda Boko Haram militanının, Borno eyaletinin Konduga kentinde teslim olduğunu, örgütün planları konusunda orduya faydalı bilgiler verdiğini bildirdi.
Kaynak: AA