Erdoğan; Ortaöğretimde Başörtüsü Yasağı Kalktı

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, ortaöğretimde başörtüsünün kalktığını belirterek bir açıklama yaptı.

Erdoğan; Ortaöğretimde Başörtüsü Yasağı Kalktı

Erdoğan açıklamasında, “12 Eylül 1980 darbe sonrasında çıkarılan kamuda kılık kıyafet yönetmeliği nedeniyle kadınlar kamuda başörtüleri ile çalışamadı. Darbe sonrasında MEB ve YÖK tarafından çıkarılan genelge ile kızlarımızın başörtüsüyle eğitim hakları ellerinden alındı" dedi.

28 Şubat post-modern darbe sürecinde kamuda ve eğitim kurumlarında başörtüsü yasağının zirveye çıktığı dönem olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:
"Hatta başörtüsü 1997 yılında MGK toplantısında öncelikli tehdit olarak kabul edildi. Dönemin üniversite rektörleri genelge çıkararak, üniversitelerde eğitim gören başörtülü öğrencilerin eğitimleri engellenmeye çalışıldı. İkna odalarında başlarını açmaya zorlandılar. Böylelikle birçok kızımız üniversite öğrenimini bırakmak zorunda kaldı. Kamuda çalışan birçok kadın memurlar işlerinden istifaya zorlandılar. Başörtülü kadınlar özel sektörde çalışırken melek odalarına üyelikleri engelleniyordu. Başörtülü kadınlar aktif siyasi yaşama katılamamakta, Milletvekili, Belediye Başkanı olamıyor, toplumsal alanın her tarafında ayrımcılık ve engellerle karşılaşıyorlardı. Başörtüsünden dolayı üniversite kapısından geri çevrilen kızlarımız, okulu bitirsem bile, kamuda başörtülü çalışamayacaksam, okulu bitirmenin ne anlamı var diyorlardı. AK Parti dönemi öncesi iktidarları, başörtüsünü yasakladılar, uğraştılar, halkın talebini görmezden geldiler. Ama AK Parti halkın talebini görerek, AK Parti 2002 yılındaki seçim beyannamesinde, “Eğitimin her kademesinde imkân ve fırsat eşitliği sağlanacak, eğitim hakkının kullanılmasının önündeki tüm engeller kaldırılacak” dedi.

Hukuksuz olarak uygulanan başörtüsü yasağı ile ilgili düzenlemelere iktidarımız döneminde yasağın kaldırılması için aşama aşama çalışmalar yapıldı. İktidarımız 2002’de verdiği sözü unutmadı. Önce üniversitelerde okuyan başörtülü kızlarımıza serbestlik geldi. Ardından Demokratikleşme Paketi kapsamında kamuda başörtüsü serbestliği ile ilgili Ekim 2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanan genelge ile başörtüsü kamuda serbest hale geldi. Ardından TBMM’de kadın Milletvekillerimiz başörtülü Genel Kurul Toplantı salonuna girmeye başladı.

Bugün ise, çok şükür Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda uygulanan kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ortaöğretim kurumlarında başörtülü kızlarımız okuyabilecek. Bu kapsamda ilgili yönetmeliğin 4. Maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan “başı açık” ifadesi yürürlükten kaldırılarak, başörtüsü ile ilgili bir aşama daha gerçekleştirildi.

Bu dert bizim derdimiz diyen ve zulüm olarak gördüğümüz her şeyin karşısında olan bir AK Parti var. Başörtülerinden ötürü aday memur ve üniversite öğrencisiyken ilişiği kesilenlere, memuriyet yolunu açan, 2002 yılında verdiği sözün arkasında duran, halkın talebinin ne olduğunu en iyi şekilde bilen ve bu sebeple her girdiği seçimde oylarını artıran bir AK Parti var. Cumhuriyetimizin 100. yılına, 2023 Türkiyesi’ne ilerlerken, daha demokratik bir Türkiye hedefi doğrultusunda yürüyoruz. Başörtüsü serbestliği ile ilgili yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA