Deniz Kaplumbağaları Türkiye'de İncelenecek

Bu yıl 35'incisi Türkiye'de düzenlenecek "Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Biyolojisi ve Korunması Sempozyumu" için hazırlıklar devam ediyor.

35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Topluluğu Başkanı ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyum için çalışmaların devam ettiğini, katılımcıların İztuzu Plajı'ndaki DEKAMER'de yapılan çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin, Akdeniz'de yuvalayan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası için önemli üreme merkezi olduğunu hatırlatan Kaska, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yapılacak sempozyuma 80 ülkeden yaklaşık bin bilim insanının katılmasını bekliyoruz. Çünkü Akdeniz kuşağındaki bütün ülkelerde deniz kaplumbağaları var. Bunların korunmasıyla ilgili çalışmalar var. Hemen hemen her ülkeden 10 kişi, Amerika gibi büyük ülkelerden ise daha fazla katılım oluyor."
Sempozyum tarihini, 23 Nisan'ı da içine alacak şekilde belirlediklerini dile getiren Kaska, "Çocukların da kaplumbağalarla ilgili yaptığı çalışmaları inceleyebileceğiz. Kaplumbağaların korunması yönünde ülke olarak bir ilke imza atmış olacağız. Biz bunu çocuklara aşılayabilirsek kaplumbağaların geleceği daha emin ellerde olacak demektir" dedi.

Kaska, sempozyum boyunca kaplumbağaların her şeyinin hem konuşulacağını hem de uygulamalı olarak öğretileceğini vurguladı.
Sempozyumun bugüne kadar hep toplantı salonlarında yapıldığını anlatan Kaska, "Bu toplantıda insanlar gruplar halinde rehabilitasyonun nasıl yapıldığı konusunda ve uydu takip cihazıyla ilgili DEKAMER'de bir iki gün pratik yapacak. Sempozyumda kaplumbağaların biyolojisi, göçü, beslenmesi, aklınıza gelebilecek her tür konu tartışılacak" diye konuştu.

Kaska, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek sempozyumun uzmanların, bilim insanlarının unutamayacağı bir toplantı olarak geçeceğini düşündüklerini ifade etti.

Sempozyum, 19-24 Nisan 2015'te Ortaca ilçesindeki Sarıgerme Hilton-Dalaman Otel'de yapılacak.
Kaynak: AA